Zekat Kimlere Verilmez? - Zekat Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Zekat Kimlere Verilmez?

05.09.2024

Zekat Kimlere Verilmez?

İslam’ın beş şartından biri olan zekat, dini olarak zengin kabul edilen birinin dini yükümlülük olarak ihtiyaç sahibi kimseler ile malını paylaşmasıdır. Kişinin zekat verebilmesi için nisab miktarına denk ya da daha fazla mal varlığına sahip olması ve bu mal varlığının üzerinden bir tam kameri yılının geçmiş olması gerekir. Zekat vermek için kişinin belirli şartları taşıması gerektiği gibi, zekatın verilebileceği kişiler de belirlidir. Zekat kimlere verilmez? sorusu bu noktada önem taşır. Zekat, Hanefilere göre şu kişilere verilmez;

  • Anne, baba, büyükanne, büyükbaba
  • Kişinin çocukları, torunları, torunlarının çocukları
  • Eşe
  • Müslüman olmayanlara
  • Nisab miktarı kadar mala sahip olan kimselere
  • Ergen olmamış babası zengin olan çocuğa

Zekat Vermenin Faziletleri Nelerdir?

Zekat vermenin faziletleri, hem toplumsal hem bireysel olarak kişinin ahlakını yükseltir. Müslüman olan kimsenin parasının bir kısmını Allah yolunda harcaması anlamına gelen zekat, kişinin Allah’ın rızasını kazanmaya ve itaatini göstermeye olanak sağlar. Zengin ve fakir arasında ekonomik dengenin sağlanmasına olanak sunulmakla beraber toplumsal dengenin, birlik beraberlik duygusunun güçlenmesine yardımcı olur. Kişi malının belirli bir kısmını paylaştığı için maddi varlıklarından arınmasına olanak sunar. Bu ise kişinin kibirden ve bencillikten uzaklaşmasında etkili olur. Zekat, doğrudan ihtiyaç sahibi olan kişiler için gerçekleştirilen bir ibadettir. Bu sayede toplum içindeki zayıf ve ihtiyaç sahibi kimseler desteklenmiş olunur. Müslüman topluluklar arasında dayanışma ve yardımlaşma kültürünün oluşmasına olanak sağlar. Müslümanlar içinde ekonomik olarak iyi durumda olan kişiler kötü durumda olan kişilerin desteklenmesine yardımcı olur. Bir Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir ibadet olan zekat, maddi varlıkların doğru bir şekilde yönetilmesi, toplum içinde eşitlik ve adaletin sağlanması açısından oldukça önemli olan bir ibadettir.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.