Yatsı Namazı Kılınışı - Zekat Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Yatsı Namazı Kılınışı

05.09.2024

Zekat Hesaplama Nasıl Yapılır?

Zekat, İslam’ın beş şartından biridir. Aynı zamanda zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mal varlığına sahip olan kişilerin ihtiyaç sahiplerine malından verdikleri payı ifade eder. Nisab miktarı; altın, gümüş, döviz vb. paralar, yatırım amaçlı gayr-i menkuller, ticari varlıklar ve gelirlerin 80, 18 gram altın ya da onun değerine tekabül eden meblağdır. Zekat hesaplaması nasıl yapılır? sorusuna cevap vermek adına kişinin öncelikle zekat ile yükümlü olabilmesi gerekir. Bir kişinin zekatla yükümlü olabilmesi için ise nisab miktarına eriştikten sonra bir tam kameri yılın geçmesi gerekir. Zekat hesaplaması ise kişinin birikiminden bir tam kameri yıl geçtikten sonra o zekat yılı içerisindeki borçlar çıkartılır. Alacaklar eklendikten sonra elde edilen miktar nisab miktarına denk ya da daha fazla ise bunun tamamı zekata tabii olur. Bu tür varlık ya da birikimlerden kişinin zekat ödemesi gereken miktar kırkta bir yani %2,5’tir.

Zekat Kimlere Verilir?

Zekat kimlere verilir? sorusu Kuran’da açıkça belirtilmiştir. Miskinler, fakirler, kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, zekat toplamakla görevli olan memurlar, borçlular, esaretten kurtulacak olanlar, yolda kalmış olanlar, Allah yolunda cihad eden kimseler zekatın verilebileceği kişilerdir. Fakir ve miskin olan kimseler; temel ihtiyaçları dışında nisab miktarı kadar mala sahip olmayan kişilerdir. Kul hakkı kadar borcu olan veya borcunu ödeyebilecek maldan başka mala sahip olmayan kimseler borçlu olarak kabul edilir ve bu kimselere zekat verilebilmektedir. Parasızlıktan yoldan kalmış ve memleketine dönemeyen kişiler, yolda kalmış kimsedir. Bu kişilere de zekat verilebilmektedir. Yolda kalmış kimselere memleketine dönebilecek miktarda zekat verilebilir. Fakat yolda kalan kimse istediği zaman memleketinde olan parayı alma imkanına sahipse bu kişiye zekat verilmez.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.