Kardeşe Zekat Verilir mi? - Zekat Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Kardeşe Zekat Verilir mi?

11.09.2024

Kardeşe Zekat Verilir mi?

Zengin Müslümanların mallarının bir kısmını fakirlere dağıttığı ramazan ayının vacip ibadetlerinden biri olan zekatın dikkat edilmesi gereken bir ibadet olduğu için hakkında sorulan pek çok soru vardır. Bu sorular arasında kardeşe zekat verilir mi? sorusu da zekat vermek isteyen kişiler tarafından oldukça merak edilmektedir.

Zekat, İslam’ın şartlarından biri olarak malı nisap miktarını aşmış birinin her yıl sahip olduğu malın (altın, para, arsa vb.) altın cinsine eşitlenerek 40'ta birinin ihtiyaç sahiplerine bağışlanmasıdır. Ayrıca zekat sadece ekonomik bir yardım değil, aynı zamanda toplumdaki sosyal dengeyi sağlamayı, fakir ve zengin arasındaki uçurumu kapatmayı amaçlayan bir ibadettir.

Tevbe suresi 60. ayette zekatın, fakirler, miskinler, zekat toplayıcıları, kalpleri İslam'a ısındırılacak olanlar, köleler, borçlular, Allah yolunda olanlar ve yolda kalmışlar gibi kişilere verilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Zekatın farz olabilmesi için nasıl malın bazı özellikleri taşıması gerekiyorsa zekat verilen kişinin de bazı özellikleri taşıması gerekir. Genel bakımdan muhtaç olan kardeşe de zekat verilebilmektedir.

Kimlere Zekat Verilmez?

Zekat veremediğimiz kişiler ise bakmakla yükümlü olmadıklarımızdır. Bunlar; annemiz, babamız, eşimiz, çocuğumuz veya onlardan dünyaya gelen torunlarımız, dedelerimiz ve ninelerimiz yakınlık taşıdığımız bireyler zaten bakma sorumluluğumuzun olduğu kişilerdir. Bu nedenle onlara zekat veremeyiz. Bunlar dışında kalan akrabalarımıza zekat verebiliriz.

Zekat verebileceğimiz kişiler; kız kardeşimiz, erkek kardeşimiz, kardeşlerimizin kız yada erkek çocuklarına, halamız, teyzemiz, dayımız, amcamız, kuzenimiz, komşularımız, mahalle ya da belde sakinimiz olabilir. Ayrıca zekat verirken en yakınımızda bulunan yardıma muhtaç kişilerden başlamak peygamber efendimizin sünnetidir. Bu nedenle İslam hukukunda, zekatın verilmesi gereken kişiler arasında yakın akrabalar da yer alır. Ancak burada önemli olan, zekatın verildiği kişinin gerçekten ihtiyaç sahibi olmasıdır.

Eğer kardeş, maddi olarak zorluk çekiyorsa ona zekat vermek caizdir ve hatta bu, daha faziletli bir davranış olarak kabul edilmektedir. Çünkü böylece hem zekatın farz olan ibadet kısmı yerine getirilmiş olur hem de kardeşlik bağı güçlendirilir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.