Toplumu yardımlaşmaya teşvik etmek ve ekonomik adaleti sağlamak amacıyla malı nisap miktarını aşmış kişilere farz olan bir ibadettir. Zekat vermek isteyenler özellikle kaç gram altına zekat düşer? sorusunu araştırmaktadırlar. Türkiye diyanet vakfına göre hesaplama yaparken genellikle o zekat yılı için borçlar ve alacaklar ile birlikte hesaplama yapılarak miktar ortaya çıkartılır. Bu miktar standart olarak 80,18 grama denk gelmektedir. Tabi bu miktara denk gelmesinin yanı sıra fazlası da tam zekat olarak ön plana çıkmaktadır.
Zekat vermek için nisap miktarını aşmış olmasının yanında malın üretici ve artıcı kişinin mala sahip olmasının üstünden bir yılın geçmiş olması gerekir. Kişi her kameri yılın hep aynı gününde bir başlangıç tarihi belirleyip zekat hesabı yapmalıdır. Aslında zekat maddi olarak para ile birlikte altın ve benzeri eşyalar üzerinden de verilebilir. Bu doğrultuda yapılan birikim ile beraber bir yıl geçtikten sonra, borçlar ve alacaklar üzerinden hesaplama yapılarak bu hesaplama ile beraber ortaya çıkan miktar doğrultusunda 80,18 gram altın ön plana çıkmaktadır.
Ticaret veya yatırım amaçlı olmayan mallardan zekat verilir. Zekat yılı içerisinden ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle beraber nisap miktarına (80,18 gram altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir yıl geçmesi kırkta bir (%2,5) oranında zekatının verilmesi lazım. Gelir getirmesi için alınan ev, arsa, daire, dükkan gelirleri ile fabrika gelirle de zekata tabi olup bunlar da diğer birikimlere katılarak birlikte nisaba ulaşması durumunda kırkta bir (% 2,5) oranında zekat verilmelidir. Ticari amaçla yapılan dükkan, ev vb. yapılar zekat verilecek gündeki piyasa değeri üzerinden bedeli hesaplanarak zekat verilmesi gerekir.