Kaç Gram Altına Zekat Düşer - Zekat Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Kaç Gram Altına Zekat Düşer

11.09.2024

Kaç Gram Altına Zekat Düşer

Toplumu yardımlaşmaya teşvik etmek ve ekonomik adaleti sağlamak amacıyla malı nisap miktarını aşmış kişilere farz olan bir ibadettir. Zekat vermek isteyenler özellikle kaç gram altına zekat düşer? sorusunu araştırmaktadırlar. Türkiye diyanet vakfına göre hesaplama yaparken genellikle o zekat yılı için borçlar ve alacaklar ile birlikte hesaplama yapılarak miktar ortaya çıkartılır. Bu miktar standart olarak 80,18 grama denk gelmektedir. Tabi bu miktara denk gelmesinin yanı sıra fazlası da tam zekat olarak ön plana çıkmaktadır.

 Zekat vermek için nisap miktarını aşmış olmasının yanında malın üretici ve artıcı kişinin mala sahip olmasının üstünden bir yılın geçmiş olması gerekir. Kişi her kameri yılın hep aynı gününde bir başlangıç tarihi belirleyip zekat hesabı yapmalıdır. Aslında zekat maddi olarak para ile birlikte altın ve benzeri eşyalar üzerinden de verilebilir. Bu doğrultuda yapılan birikim ile beraber bir yıl geçtikten sonra, borçlar ve alacaklar üzerinden hesaplama yapılarak bu hesaplama ile beraber ortaya çıkan miktar doğrultusunda 80,18 gram altın ön plana çıkmaktadır.

 Ticaret veya yatırım amaçlı olmayan mallardan zekat verilir. Zekat yılı içerisinden ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle beraber nisap miktarına (80,18 gram altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir yıl geçmesi kırkta bir (%2,5) oranında zekatının verilmesi lazım. Gelir getirmesi için alınan ev, arsa, daire, dükkan gelirleri ile fabrika gelirle de zekata tabi olup bunlar da diğer birikimlere katılarak birlikte nisaba ulaşması durumunda kırkta bir (% 2,5) oranında zekat verilmelidir. Ticari amaçla yapılan dükkan, ev vb. yapılar zekat verilecek gündeki piyasa değeri üzerinden bedeli hesaplanarak zekat verilmesi gerekir.  

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.