Altın Zekat Hesaplama - Zekat Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Altın Zekat Hesaplama

10.09.2024

Altın Zekat Hesaplama

Zekat vermek İslam inancına inana Müslümanların her yıl yapmakla yükümlü oldukları ibadetler arasında yer almaktadır. Her yıl bir kere verilmesi gereken zekat, herkesin kazancına göre farklı hesaplanmaktadır. Altın üzerinden zekat hesabı için altının nisap miktarının belirlenmesi gerekmektedir. Zekat vermek için sahip olunan altının belirlenen nisap miktarını aşması gerekmektedir. Nisap miktarı 80.18 gram altındır.

Altın üzerinden zekat hesaplaması için sahip olunan tüm altınların toplam gramını hesaplamak gerekir. Bunlar ziynet eşyaları, saf altınlar ve takılar dahil olacak şekilde hesaplanmaktadır. Sahip olunan altınların toplamda kaç gram olduğu hesaplanmalıdır. Sonrasında takıların grama cinsinden değeri öğrenilmelidir. Bu değerler altının piyasadaki fiyatına göre değişiklikler gösterir.  Sahip olunan altın miktarı 80 gram ve üzeriyse buna bağlı olarak zekat hesaplaması gerçekleştirilmektedir.

Altın ile Zekat Vermek

Altın zekat hesaplama işlemlerinde altınların toplam gramajı ve değeri hesaplandıktan sonra zekat oranlarının hesaplaması yapılır. Sahip olunan altın 80.18 gram ya da daha fazla olmalıdır. Zekat oranı malın kırkta birine tekabül eder. Yüzdelik dilimde ise malın %2,5ine tekabül eder.

100 gram altın üzerinden hesaplamak gerekirse, altının gramını 1500 liradan ele alalım.

100 gram x 1500 lira = 150.000 lira.

Zekat oranı 150.000 lira x %2,5 = 3,750 lira.

Bu hesaplamaya göre 100 gram altının gram üzerinden zekat hesaplamasında sonuç 3.750 lira olarak hesaplanmaktadır.

Bu miktar sahip olunan altının gramına göre değişiklik göstermektedir. Her yapılan hesap aynı çıkmamakta ve her altın sahibi aynı miktarda zekat vermemektedir. Hesaplama yaparken altının gramının piyasa miktarı da büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle hesaplamalar buna uygun gerçekleştirilmelidir. Günümüzde Diyanet tarafından otomatik hesaplama sistemleri kurulmuştur. Bu sistemlerle doğru bir şekilde zekat hesaplaması yapılabilir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.