80 Gram Altın Ne Kadar Zekat Verilir - Zekat Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

80 Gram Altın Ne Kadar Zekat Verilir

10.09.2024

80 Gram Altın Ne Kadar Zekat Verilir

80 gram altın ne kadar zekat verilir sorusu zekat söz konusu olduğunda sıklıkla sorulmaktadır. Zekat dini anlamda zenginlik ölçüsü olarak belirlenen nisap miktarda mala sahip olan kişilerce verilmektedir. Zekat, çalışamayacak durumda olan, sakatlığı ya da hastalığı bulunan, maddi durumu kötü olan kişilere verilmektedir. Zekat hem altın, gümüş, para olarak hem de ticari mal, eşya, küçük ya da büyükbaş olarak verilmektedir. Bu nedenle özellikle Kurban Bayramı ve Ramazan ayında zekat hesaplamalı yapılmaktadır.

Zekat, İslam inancının farz kıldığı bir ibadet biçimidir. Zekat vermenin farz olması için bazı koşulları karşılamak gerekir. Bu şartlardan ilki, kişinin mallarının nisap mal olmasıdır. Ayrıca nami yani devamlı artar nitelikte olması, sahip olunduktan sonra üzerinden bir yıl geçmesi gerekir. Bir yıllık asli ihtiyaç ve borçlardan düşüldüğünde bu miktarlardan fazla olması gerekmektedir. Asli ihtiyaçlar insanın hürriyetini ve yaşam kalitesini korumak için ihtiyaç duyduğu harcamaları kapsar.

80 Gram Altın Üzerinden Zekat Hesaplama

Zekat vermek isteyen kişiler verecekleri mallar üzerinden hesaplama yaparlar. Her yıl mutlaka sahip olunan malların kırkta biri kadar zekat verilmelidir. Nisap miktara ilk kez sahip olanlar zekata tabi tutulmak için bu malların nisaba ulaşmasından itibaren üzerinden tam bir kameri yıl geçmesini beklemelidirler. Bu süreden sonra o zekat yılı içinde ödenecek olan borçlar miktardan çıkarılır, alacaklar hesaplanır ve ortaya çıkan miktar 80 gram altına eş ya da aha fazlaysa bu durumda bunun tamamı zekata tabi hale gelir.

80 gram altın ne kadar zekat verilir sorusuna gelindiğinde ise bunun cevabı kırkta biri kadardır. Yani %2,5 oranında zekat verilmesi gerekmektedir. Zekat hesaplamaları için Diyanet ya da farklı siteler üzerinden kolaylıkla zekat hesaplaması yapılabilir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.