Üç Aylar Başlangıcı - Ramazan | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Üç Aylar Başlangıcı

03.09.2024

Üç Aylar Başlangıcı

Üç aylar, İslam dinine göre kutsal kabul edilen Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Üç aylar başlangıcı, ayın hareketlerine göre belirlenir. Recep, Hicri yılının 7.ayına, Şaban Hicri yılının 8. ayına, Ramazan ise Hicri yılının 9. ayına tekabül eder. Regaip, Miraç, Kadir ve Berat geceleri, üç ayların içinde yer alır. Bu nedenle üç aylar Müslümanlar için oldukça önemlidir. Üç ayların içinde mübarek günler olduğu için bu ayların ibadet ve tefekkür ile geçirilmesi tavsiye edilir. Mukaddes üç aylar, İslam aleminin hataları için tövbe etmesine, yaşamlarını sorgulamalarına ve Allah rızası için bir şeyler yapabilecekleri bir dönem oluşturma imkanı sunar.

Üç Aylarda Hangi Kandiller Var?

Üç aylarda hangi kandiller var? sorusu mübarek üç aylara girildiğinde kişilerin sıklıkla araştırma yaptığı konulardan biridir. Üç aylar, Recep ile başlayıp içinde pek çok kutsal gecenin bulunduğu süreyi kapsar. Recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesi, Regaip Kandilidir. Sözlük anlamı ‘‘bol ve değerli bağış’’  olan Regaip, İslami literatüre göre ‘‘bol sevap ve mükafat’’ anlamına gelir. Miraç Gecesi, üç aylar içinde yer alan ikinci kutsal gecedir. Miracın sözlük anlamı ‘‘göğe çıkmak, yükselmek’’ tir. Terimsel anlamı ise Hz. Muhammed’in göğe yükselişi ve Allah’ın huzuruna çıkışıdır. Hz. Muhammed’in Mescid’i Aksa’dan göğe yükselişine Miraç denir. Miraç ile 5 vakit namaz farz kılınmış ve Bakara suresinin son ayetleri indirilmiştir. Üç aylar içerisinde bulunan ve Miraç’tan sonraki kutsal gece, Berat Kandili’dir. Şaban ayının 15. Gecesine denk gelir. Günahlardan kurtulmak için bir fırsat olarak görülen bu gecede dua etmek, ibadet etmek ve oruç tutarak geçirilmesi oldukça önemlidir. Üç ayların sonuncusu olan Ramazan’ın içerisinde Kadir gecesi yer alır. Kuran-ı Kerim’in bu gecede indirildiği bildirilmiştir. Bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir gecesi, Ramazan ayının son on günü içerisinde gizlenmiştir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.