Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır ve Kaç Rekat? - Ramazan | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır ve Kaç Rekat?

11.07.2024

Şaban ayının sekizinci ayı olan Hicri yılın 14. gecesi Berat Kandili olarak adlandırılmaktadır. Bu kutsal gece, günahları affetme ve af dileme şansı sunan önemli bir fırsattır. İslam takviminde Ramazan ayının müjdecisi olarak kabul edilen Berat Kandili, üç ayların üçüncü kandili olup, duaların kabul edileceğine inanılan bir gece olarak kutlanmaktadır.

Berat Kandili, Müslümanlar için bir arınma ve tövbe gecesi olarak görülür. Bu gece, kişilerin ibadetlerini arttırması ve manevi olarak temizlenmesi için bir fırsat sunar. Bu nedenle, bu geceyi ibadetlerle geçirmek ve dualarla geçirmek önemlidir.

Şaban ayının 14. gününe denk gelen Berat Kandili, yalnızca ibadetlerle geçirilmeyen, aynı zamanda sevdiklerimizle paylaşılan bir mübarek gecedir. Bu gecede yapılan hayır duaların ve ibadetlerin kabul olması temennisiyle, Müslümanlar Berat Kandili'ni en içten dualarla karşılar. 

 

Berat Kandili Namazı Saat Kaçta Kılınır?

Berat Kandili, İslam inancına göre önemli bir gecedir ve birçok müslüman için ibadet ve dualarla dolu bir gece olarak kabul edilir. Berat Kandili namazını kılmak isteyenler için en uygun zaman akşam namazıyla birlikte ibadet etmeye başlanabilir. 

Berat Kandili Namazı Kaç Rekat?

Bu gece, toplamda 100 rekattan oluşan zikir ve dua ile ibadet edilir. Ayrıca, 14, 12 ve 6 rekatlardan oluşan farklı namazlar da kılınabilir. Namazların kılınışı ve kılınma zamanları ise birbirinden farklıdır. 

Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır?

Bu özel gecede sıkça sorulan sorulardan biri de 100 rekat namazın nasıl kılınacağıdır. Berat kandili 100 rekat nafile namaz, ikişer rekatlar halinde kılınarak tamamlanır ve her rekatta 1 fatiha ve 10 ihlas suresi okunur. Berat Gecesi'nde özellikle 12 rekat namaz kılmanın da büyük bir fazileti olduğu rivayet edilmiştir. Bu namazı kılan kişi, her rekattan sonra 50 kez İhlas Suresi okursa, 100 rekatlık namazın sevabını alacağı söylenir. Yatsı namazının ardından kılınan berat gecesi namazı, toplamda 6 rekât olarak yerine getirilir. Her rekâtta bir Fatiha ve altı İhlas Suresi okunur. Namazın başında niyet Allah'a yapılır ve namaza "Allah-u Ekber" diyerek başlanır. Namazlar, ikili rekât şeklinde kılınır ve sonunda selam verilir.

Berat Gecesi 6 Rekat Namaz Duası

Bu kutsal geceyi daha verimli ve anlamlı hale getirmek için yapılan ibadetler arasında Berat Gecesi 6 Rekat Namaz Duası da önemli bir yere sahiptir. Berat Kandili akşamı, namazından sonra kılınan bu dua ile manevi yükümlülüklerin yerine getirilmesi amaçlanır.
Kılınacak 6 rekatlık namazın her iki rekatının tamamlanmasının ardından okunan Yasin Suresi ile dua edilir. Her rekatta 1 Fatiha ve 6 İhlas okunarak kılınan bu özel namaz, kişinin kalbinin Allah ile daha derin bir bağ kurmasına ve günahlarını affettirmesine yardımcı olur. Bu ibadetin niyeti ise kulun, Allah'a yakarışlarını ve dualarını arz etmesi, günahlarının affedilmesini dilemesidir.

12 Rekat Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır?

Bu namazda, her rekatta bir fatiha ve 50 ihlas suresi okunur. Toplamda 12 rekattan oluşan namaz, ikişer rekatlar halinde kılınır. 

100 Rekatlık Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır?

Hz. Ali tarafından rivayet edilen ibadet, Salatül Hayr adı verilen 100 rekatlık bir namazdır. Tekbir ile başlayan bu namazda, Fatiha'nın ve arkasından okunacak 10 ihlas suresinin ardından normal namazdaki gibi rüku ve secde yapılır. İkinci rekatta oturularak, Ettahiyyatü, Allahümmesalli, Allahümmebarik ve Rabbena duaları okunup selam verilerek namaz tamamlanır.

Berat Kandilinde Hacet Namazı Nasıl Kılınır?

Hadis-i Şerif'ten, Ashab-ı Kiram'dan Tabiin ve Tebeu't veya ümmetin gibi dinî kaynaklarda belirtilen bilgilere göre, salih kimseler tarafından kılınan namazlardır. Özellikle kandil gecelerinde bu tür namazlar kılınmaktadır. Bu namazlar genellikle hacet veya nafile olarak adlandırılır ve farklı sayılarda rekatlardan oluşabilir.

100 rekatlık, 12 rekatlık, 14 rekatlık ve 6 rekatlık namazlar da hacet namazı kategorisine girer. Bu namazlar özellikle bir dileğin gerçekleşmesi için yapılır ve kişinin ihtiyacına göre farklı şekillerde kılınabilir. Genellikle dua edilerek ve tesbihat yapılarak gerçekleştirilen hacet namazları, kişinin niyetine ve niyet ettiği dileğe bağlı olarak uygulanır.

Berat Kandili gibi özel günlerde bu tür hacet namazlarının kılınması, kişinin kendini manevi olarak daha güçlü hissetmesine ve dualarının kabul olmasına vesile olabilir. Bu sebeple, dini kaynaklarda belirtilen şekilde, niyet edilerek ve gönülden yapılan hacet namazları, dini ibadetler arasında önemli bir yere sahiptir. Bu özel gecelerde, hacet namazlarının kılınması kişinin manevi hayatına olumlu etkiler yapabilir ve dileklerinin kabul olmasına yardımcı olabilir. Dolayısıyla, Berat Kandili gibi önemli gecelerde hacet namazı kılmak, kişinin dini yaşantısını güçlendirmek ve manevi olarak daha sağlam bir zemin oluşturmak için önemli bir adımdır.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.
  • Cebrail Meleğin Görevi Nedir?
    Cebrail Meleği, İslam inancında son derece önemli bir yere sahip olan bir varlıktır. Allah tarafından görevlendirilen melek, birçok defa yer yüzüne inmiştir ve insanlara ilahi mesajlar iletmekle yükümlüdür.
  • İlk Vahiy Nedir?
    İslam tarihinde dönüm noktası kabul edilen ilk vahiy, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in Peygamberlik görevine başlangıcını temsil eder.
  • İsrafil Meleğin Görevi Nedir?
    İsrafil diğer semavi dinlerde adı geçen ve İslam'da da dört büyük melekten biri olarak bilinen bir melektir. İslam inancına göre bu yüce melek, kıyamet gününün habercisi olarak özel bir konuma sahiptir. İsrafil meleğinin görevi ve özelliklerinden bahsedilir. Allah tarafından kendisine verilen en önemli sorumluluk, Sur'a üflemektir. Kıyametin kopuşunu ve ardından tüm ölülerin diriltilişini ilan edecek olan kutsal bir vazifedir.
  • Sağ ve Sol Meleklerin İsimleri
    İslam inancında melekler, Allah’ın emriyle görev yapan nurdan varlıklardır. İnsanların hayatında önemli rolleri bulunan bu varlıkların her birinin farklı görevi ve yeri vardır.