Kurban Duası - Kurban Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Kurban Duası

11.09.2024

Kurban Duası

Kurban kesmek, her yıl Kurban bayramında Allah’ın rızasını almak için yapılan ibadetlerden biri olmaktadır. Kurban bayramının ve kurban kesmenin amacı Allah’ın varlığına inanmak, vermiş olduğu nimetlere şükretmek ve Müslümanlar olarak birlik beraberliği korumak olmaktadır.

Kurban kesmek maddi gücü yeterli olan her Müslüman için farz bir ibadet olmaktadır. Kurban keserken ise kişinin ister kurbanı kessin ya da kesmesin kurban sahibinin kurban duası okuması gerekmektedir. Özellikle de dua tam olarak kurban kesilirken okunmalı veya bir kişiye vekalet vererek o kişi tarafından okunması gerekmektedir.

Kurban kesimi esnasında birçok detay bulunmaktadır. Bu anlamda da kesilecek olan kurban kesimden önce hayranın yüzü ve ayakları kıbleye çevrilmesi gerekmektedir. Ardından hayvanın sağ ayağı serbest bırakılarak diğer ayakları bağlanmalıdır. Kurban sahibi ise kıbleye doğru dönerekkurban kesiminde kurban duası okumalıdır.

Kurban Duası ve Türkçe Anlamı Nedir?

Kurban Duasının Arapça okunuşu şu şekildedir;

  • İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn.

Kurban duası Türkçe meali ise şu şekildedir;

  • “Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim."

Okunan dua ve ayetlerden sonra kurban kesim işlemleri başlanmaktadır. Kurbanı kesmeden önce kurbanı kesecek kişi de belli dualar okumaktadır. Okuyacağı dua ise “Allahü ekber, Allahü ekber.La illallahü vallahü ekber. Allahü elber ve lillahil hamd” denilmektedir. Ardından da “Bismillahi Allahü ekber” diyerek kesime başlamaktadır.

Dualar okunduktan sonra ise kurbanı kesecek olan kişinin tek bir hamde de keskin bir bıçak ile hayvana can çektirmeden kesmesi gerekmektedir. Kesim tamamlandıktan sonra ise kanın akmasını beklemek gerekmektedir. Kan akıtılması tamamlandıktan sonra ise hayvanın baş ve gövdesi ayrılarak kesimin diğer bölümüne geçilmektedir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.