Adak Kurbanını Kimler Yiyebilir, Kimler Yiyemez - Kurban Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Adak Kurbanını Kimler Yiyebilir, Kimler Yiyemez

15.08.2024

Akika Kurbanı Yenir Mi?

Akika kurbanı, İslam dininde yeni doğan bebekler için şükretmek amacıyla kesilen kurban çeşidi olmaktadır. Dinimizde dakika kurbanı bebeğin doğduktan sonra 7 gününde kesilerek karşımıza çıkar. Gerçekleşen kurban sonucunda aileye bereket getirmesi ve beraberinde paylaşım amacı taşımaktadır.

Akika kurbanı yenir mi? özellikle yeni doğum yapan aileler tarafından merak edilen bir konu haline geliyor. akika kurbanı kesildikten sonra kesilen et aile bireyleri arasında paylaşıma uygundur. Fakat etin üçte biri ihtiyaç sahibine dağıtılmalıdır. Daha sonra diğer paylar aileye veya komşulara dağıtılacaktır.

Akika Kurbanı Hakkında

Akika kurbanı kesecek kişilerin öncelikle hayvan seçimi konusunda dikkat etmesi gerekecektir. Hayvanın belirli sağlık koşullarına uyuyor olması ve yaş sınırına dikkat edilmesi gerekir. Akika kurbanı kesecek aileler özellikle doğumun 7. gününe dikkat etmelidir. Fakat bazı koşullara bağlı olarak bu günler değişiklik gösterebilir.

Akika kurbanı kesimi esnasında niyet en önemli unsur olup mutlaka dikkat edilmesi gereken bir husustur. Önemli dini ibadetlerden birisi olduğu için doğru bir şekilde niyet etmek gerekecektir.

Akika Kurbanı Farz Mı?

 Akika kurbanı dinimiz içerisinde sünnet olarak ifade edilmektedir. Hz Peygamber efendimiz tarafından da çocuk doğumunun 7 gününde kesilmesi bir nevi rehine olarak ifade edilmiştir. Kurban kesimi sonrası çocuğun saçı tıraş edilir ve isim verilir. Akika kurbanı genel olarak sünnet ifadesi ile karşımıza çıksa da bazı mezheplere göre farklılık gösteriyor. Buna göre Akika kurbanı Hanefi mezhebi için mubah, üç fkıh mezhebine göre sünnettir. Aynı zamanda Zahiriler mezhebine göre vacip olarak bilinmektedir.

Günümüzde yer alan hadise bağlı olarak eğer doğan çocuk kız ise 1 adet akika kurbanı eğer doğan çocuk erkek ise 2 adet akika kurbanı kesilmesi emredilmektedir.

 

 

 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.