Sosyal medya kullanımı oldukça yaygın bir durumdadır. Artık çok küçük yaşlardan itibaren başlayan sosyal medya kullanımı; genç, yetişkin ve yaşlı kesimde tarafından da büyük rağbet görmektedir. Sosyal medya kullanmak kolay olsa da doğru kullanmak herkesin dikkat ettiği bir şey değildir.
Sosyal medyanın doğru kullanımı bu platformlarda geçirilen zamanı daha verimli kılar. Eğlenirken öğrenmemizi sağlar. Buralarda ‘vakit öldürmek’ yerine, ‘vaktimizi değerlendirme’ imkânı tanır. Teknoloji bağımlılığından korur. Sosyal medyadaki tehlikelerden kendimizi korumak onu bilinçli kullanmakla mümkündür.
Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Sosyal medya; insanlar arasında etkileşim, erişim, bağlantı ve dönüşüm kurulmasını sağlayan dijital bir ağdır. Paylaşıma, bilgi alışverişine, iletişim kurmaya, reklam ve tanıtım gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesine olanak tanır. Facebook, Twitter, Youtube, İnstagram, WhatsApp, TikTok, Linkedin, Pinterest, Club House en çok kullanılan sosyal medya platformlarındandır.
Sosyal medya, doğru kullanıldığı takdirde birçok fayda sağlar. Gündemden haberdâr eder. Kamuoyu oluşturma fırsatı sunar. Böylece insanlar sesini her yere kolayca duyurabilir, bir konuda farkındalık meydana getirebilir. Sosyal medyadan iş bulanlar veya burada sosyal medya uzmanı gibi pozisyonlarda çalışarak geçimini bu platformlardan sağlayanlar çoktur.
Doğru sosyal medya kullanımı hayatımızı kolaylaştırır. Ürün ve hizmetlerin daha geniş kitlelere pazarlanmasına yardımcı olur. Bunun gibi pek çok yararı mevcuttur.
Her sosyal medya platformunun kullanımı ve özellikleri farklıdır. Örneğin İnstagram fotoğraf ve video paylaşımına dayalıdır. Twitter’da ise Tweet adı verilen metinler belli karakter sınırlamasına sahiptir. Club House sesli sohbet uygulaması olarak tercih edilmektedir. Facebook ise en popüler sosyal medya platformları arasındaki yerini her dâim korumakta; hem kişisel hesaplar, hem de sayfalar ve gruplar üzerinden çeşitli formatlarda (gönderi, video, konum vb.) gibi paylaşımlara izin vermektedir.
Sosyal Medyanın Etkili Kullanımı
Etkili sosyal medya kullanımı için dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları şunlardır:
- Sosyal medyada geçirilen zaman sınırlandırılmalıdır. Onunla meşgul olmak kişinin görevlerini, ailesini ve diğer sevdiklerini ihmal etmesine sebebiyet vermemelidir.
- Sosyal medya hesabının şifresi kimseyle paylaşılmamalıdır.
- Büyük-küçük harfler, noktalama işaretleri veya özel semboller, sayılar içeren güçlü bir şifre kullanılmalıdır. Hatta şifrenin 3 veya 6 ayda bir değiştirilmesi önerilir.
- Her sosyal medya hesabının şifresi farklı olmalıdır. (Yoksa bir hesabınızı çalan kişi diğer hesaplarınızı da kolayca ele geçirebilir.)
- Etkin sosyal medya kullanımı amaçlanıyorsa, her sosyal medya hesabında kayıtlı mail adresi ve cep telefon numarası güncel olmalıdır. Böylece herhangi bir sorun olması durumunda şifrenizi kolayca değiştirmeniz mümkündür. (Ancak gizlilik ayarlarından, telefon numaranızı ve e-posta adresinizi yalnızca size görünecek biçimde ayarlamalısınız. Bunlar herkese açık olmamalıdır.)
- Yine sosyal medya hesaplarında 2 adımlı doğrulama etkinleştirilmelidir. Böylelikle hesabınız daha korunaklı bir hâle gelecektir. bir kişi şifrenizi öğrenip giriş yapsa bile hesabınıza erişemeyecektir. Çünkü telefonunuza onay kodu gelecektir. Onu yazmadan hesabınıza ulaşması mümkün olmayacaktır.
- Sosyal medyada TC kimlik numarası, kredi kartı şifresi ve benzeri hassas bilgiler (özel mesaj yoluyla bile olsa) kimseye gönderilmemelidir.
- Yaşadığınız yer, eğitim gördüğünüz okul, çalıştığınız işyeri ve yaptığınız iş, aile bireylerinize ve kendinize ait özel fotoğraflar-videolar gibi şeyleri sosyal medyada paylaşmanız önerilmez. Profilinize kişisel bilgilerinizi yazdıysanız bunları sadece arkadaşlarınız görecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca Facebook’ta da gizlilik ayarını paylaşımlarınız yalnızca arkadaşlarınıza gözükecek şekilde değiştirebilirsiniz. İnstagram ve Twitter hesabınızı korumalı yapabilirsiniz. Böylece sizin izin vermediğiniz kişiler paylaşımlarınızı göremeyecektir.
- Sosyal medya kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? diye düşünenler sosyal medyada faydalı, bilgilendirici paylaşımlar yapmaya özen göstermelidir. Mizâhî paylaşımlarda bir kişiyi, grubu, millî veya dînî değeri aşağılayan ifadelere yer vermemelidir. Sosyal medyada yaptığımız suç teşkil eden paylaşımların, yıllar sonra bile olsa başımıza iş açabileceğini unutmamamız gerekir.
- Sosyal medya kullanımı nasıl olur? sorusunu cevaplarken, yapılan yorumlara da temas etmemiz lâzımdır. Her sosyal medya kullanıcısı yorumlarından da hukuken sorumlu olduğunu bilmeli; kanunlara aykırı yorumlar yapmaktan kaçınmalıdır. Aynı zamanda başkalarını tahrik edecek, fitne çıkaracak, hakaret veya küfür içerikli, birilerini küçük düşüren veya yanlış bilgi barındıran yorumlar yazmaktan da uzak durmalıdır.
- Sosyal medyada İslâmî paylaşım yapacak olanlar her gördüğü şeyi paylaşmamaya dikkat etmelidir. Çünkü din konusunda doğru olmayan bir bilgi insanları yanlış yönlendirir ve kişi, buna uyan herkesin vebâlini alır. O yüzden güvenilir kitap ve sitelerden alınmış, kaynakları belli olan bilgiler paylaşmalıdır. İnsanlara anlayabilecekleri paylaşımlar sunulmalıdır. Her ilmin sosyal medyada paylaşılması uygun değildir. Havas ilimleri, müteşâbih âyet-i kerîmeler, fıkıhtaki ihtilâflı meseleler ve buna benzer şeyleri sosyal medyada paylaşarak insanların kafasını karıştırmak uygun değildir.
- Kötü paylaşımlara beğeni atmamalıdır. Onları biz paylaşmamış olsak bile beğeniyorsak destekliyoruz, tasvip ediyoruz demektir.
- Sosyal medya nasıl kullanılmalı? diyenler özellikle cinsellik, spor, terör, siyaset, din, sağlık konularında paylaşım ve yorum yaparken temkinli olmalıdır. İnsanları yanlış yönlendirmekten, kışkırtmaktan, ahlâka aykırı şeyler yayınlamaktan sakınmalıdır.
- Tanımadığınız kişilere resim göndermemeniz, görüntülü sohbet etmemeniz, yabancılara karşı sosyal medyadan da olsa hep mesafeli olmanız en doğrusudur.
- Sosyal medya paylaşımlarında gördüğünüz veya size özel mesajla gelen linklere tıklarken dikkatli olmanız lâzımdır. Güvenilmeyen siteler cihazınıza virüs bulaştırabilir, bilgilerinizin ele geçirilmesine yol açabilir.
- Başkasının telefonunda veya bilgisayarında sosyal medya hesabınıza giriş yaparsanız işiniz bitince oturumunuzu kapatmayı unutmamanız gerekmektedir. Yoksa hesabınız farklı bir kişi tarafından kullanılabilir.
- Sosyal medyadan alışveriş yaparken çok dikkatli olunmalıdır. Sahte hesaplara îtibâr edilmemeli; mümkünse kapıda ödeme seçeneği sunan sosyal medya kullanıcılarından alışveriş yapmalıdır.