Zekat Ne Demek - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Zekat Ne Demek

12.09.2024

Zekat Ne Demek

Zekat İslam’ın 5 temel esasının ölçüsü olup, dinen zengin sayılan kimsenin mallarının kırkta birini belirli şartlar altında mallarının belirli bir kısmını maddi geçim sıkıntısı çeken yardıma muhtaç kişiye vermesidir. Kelime manası olarak zekat ne demek? sorusuna yanıt arıyorsanız zekat; artma, arınma, temizlik gibi manalara gelmektedir ve manasının taşıdığı anlam ile dini olarak önemi kavranabilir bir ibadettir.

Zekatı veren kişinin; hür, akıllı, buluğ çağına ermiş bir müslüman olması, artıp çoğalan ihtiyaçtan fazla malının bulunması, malın fiilen elinde veya tasavvufunda bulunması ve malının üzerinden bir yıl geçmiş olması gerekir.  Zekatı hesaplamak için öncelikle nisap miktarını belirleyin sonra mal varlığınızı değerlendirip nisap miktarına ulaşıp ulaşmadığınızı kontrol ederek zekat miktarını hesaplayabilirsiniz.

Zekat verilirken nelere dikkat edilmelidir?

Zekatın ne demek olduğunu ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilerek zekat vermeniz ibadeti usulüne göre yapmanız konusunda size yardımcı olacaktır. Bu konuda öncelikle bilmemiz gereken en önemli konu nisap miktarıdır. Asgari zenginlik ölçüsü olarak nisap miktarı 80,18 gram veya buna denk para ve ticaret malı, gümüşte 595 gram, devede 5, büyükbaşta 30, küçükbaşta 40 adettir. Zekat hesaplaması yakılırken mevcut borçları çıkararak kalan mal üzerinden zekat oranı hesaplanmalıdır.

Kur'an-ı kerim Tevbe suresi 60. Ayette belirtilen zekatın verileceği kimseler; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihat edenler ve yolda kalmış olanlardır. Bununla birlikte zekat veremeyeceğimiz kişiler; zekât verebilecek durumda olanlar, anne, baba, büyükanne, büyükbaba, çocuklar, torunlar gibi birinci derece akrabalara zekât verilmesi uygun değildir. Ayrıca karı kocalar da birbirlerine zekât veremez.

Zekat veremeyeceklerimizin dışında yakın çevremizden zekat vermeye başlamak Peygamber efendimizin sünnetlerinden biridir. Zekat verecek kimsenin önce kendi yakın çevresindeki ihtiyaç sahiplerini tespit ederek, zekat vermeye en yakınlarından başlaması gerekir. Zekat verecek kişi; barınma, giyecek, yiyecek gibi hayatımızı idama ettirebilmeniz için gerekli olan asli ihtiyaçlarının dışında fazla mala sahip olması gerekir. Zekat vermek İslam’ın önemli ibadetlerinden biri olmakla beraber sosyal hayatda da büyük önem taşır. Zekat ile ekonomik adalet kurularak paylaşma ve yardımlaşma duyguları güçlendirilerek toplumsal dayanışma sağlanır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.