Teravih Namazı Kaç Rekat? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Teravih Namazı Kaç Rekat?

29.08.2024

Teravih Namazı Kaç Rekat?

Ramazan ayında Müslümanların kıldığı özel bir ibadet olan teravih namazı, Ramazan ayının manevi atmosferini güçlendirir. Müslümanlar için önemli namazlardan biri olduğu için İslam alemi tarafından teravih namazı kaç rekat? diye sıklıkla araştırma yapılır. Yatsı namazının ardından kılınan bu namaz, Ramazan ayı boyunca devam eder. Bu namaz hem cemaat hem de bireysel olarak kılınabilen namazlardan biridir. Teravih namazının hem kılınışı hem rekat sayısı mezheplere göre farklılık göstermektedir. Hanefilere göre 20 reka olarak kılınan bu namaz Şafiilere göre 20 rekat ya da daha az olacak şekilde de kılınabilmektedir.

Teravih Namazının Hükmü Nedir?

Teravih namazı ile ilgili bilgi edinmek isteyen kişilerin araştırma yaptığı konulardan biri de teravih namazının hükmüdür. Teravih namazının hükmü nedir? sorusuna erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir olarak cevaplamak mümkündür. Bu namazın dört rekatta bir selam verilerek kılınması caiz olup her iki rekatta bir selam verilerek kılınması dinen daha faziletlidir. Teravih namazının her dört rekatında bir ara vermek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlil ve salavat çekilmesi uygun görülür.

Ramazan ayında, yatsı namazının ardından kılınan bu namaz, sabah namazı vaktine kadar kılınabilmektedir. Teravih namazı, hadisi şeriflerde Ramazan ayının ihyası olarak geçer. Dört rekatta bir dinlenmek adına mola verildiği için bu namaza teravih denilmektedir. Resul Ekrem, ashabı ile cemaat halinde teravih namazını kılarken, ashabının namaz esnasındaki iştiyakını görmüştür. Bu namazın farz olmasından korkarak cemaatle değil de tek başına kılmaya başlamıştır. Hz. Muhammed teravih namazı hakkında ‘‘Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.’’ diyerek insanları fecrin doğuşuna kadar kılınabilen ve nafile namaz olan teravihi kılmaya teşvik etmiştir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.