Ramazan ayında Müslümanların kıldığı özel bir ibadet olan teravih namazı, Ramazan ayının manevi atmosferini güçlendirir. Müslümanlar için önemli namazlardan biri olduğu için İslam alemi tarafından teravih namazı kaç rekat? diye sıklıkla araştırma yapılır. Yatsı namazının ardından kılınan bu namaz, Ramazan ayı boyunca devam eder. Bu namaz hem cemaat hem de bireysel olarak kılınabilen namazlardan biridir. Teravih namazının hem kılınışı hem rekat sayısı mezheplere göre farklılık göstermektedir. Hanefilere göre 20 reka olarak kılınan bu namaz Şafiilere göre 20 rekat ya da daha az olacak şekilde de kılınabilmektedir.
Teravih namazı ile ilgili bilgi edinmek isteyen kişilerin araştırma yaptığı konulardan biri de teravih namazının hükmüdür. Teravih namazının hükmü nedir? sorusuna erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir olarak cevaplamak mümkündür. Bu namazın dört rekatta bir selam verilerek kılınması caiz olup her iki rekatta bir selam verilerek kılınması dinen daha faziletlidir. Teravih namazının her dört rekatında bir ara vermek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlil ve salavat çekilmesi uygun görülür.
Ramazan ayında, yatsı namazının ardından kılınan bu namaz, sabah namazı vaktine kadar kılınabilmektedir. Teravih namazı, hadisi şeriflerde Ramazan ayının ihyası olarak geçer. Dört rekatta bir dinlenmek adına mola verildiği için bu namaza teravih denilmektedir. Resul Ekrem, ashabı ile cemaat halinde teravih namazını kılarken, ashabının namaz esnasındaki iştiyakını görmüştür. Bu namazın farz olmasından korkarak cemaatle değil de tek başına kılmaya başlamıştır. Hz. Muhammed teravih namazı hakkında ‘‘Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.’’ diyerek insanları fecrin doğuşuna kadar kılınabilen ve nafile namaz olan teravihi kılmaya teşvik etmiştir.