Teheccüd Namazı Ne Zaman Kılınır? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Teheccüd Namazı Ne Zaman Kılınır?

17.09.2024

Teheccüd Namazı Ne Zaman Kılınır?

Gece namazı olan teheccüd yatsı namazından sonra kılınır. Teheccüd namazı ne zaman kılınır? sorusuna cevap vermek gerekirse, genellikle en çok tercih edilen gece yarısından sonra kılınması daha uygundur. Sabah imsak vaktine kadar kılınabilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v), Sahih-i Müslim’de Ebû Hureyre (r.a)’dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte, teheccüd namazının en faziletli vakti için şöyle demiştir;

“Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersek son kısmı namaz için en faziletli vakit. Eğer geceyi üçe bölersek ortası en faziletli vakit.” (Tecrid-i Sarih Terc. IV) Kaç Rekattır? Sorusuna cevap vermemiz gerekirse, 2 rekat, 4 rekat, 8 rekat veya 12 rekat olarak kılınabilir. Her iki rekatta bir selam verilmesi alimler tarafından daha uygun görülmüş.

Teheccüd Namazı Fazileti

Teheccüd namazı, gece vaktinin manevi olarak özel ve değerli olduğu bir zaman diliminde yapılan bir ibadettir. Bu namazı kılmak, kişisel olarak manevi bir gelişim sağlarken, toplumsal huzur ve barışı da destekler. Teheccüd namazı, Peygamber Muhammed (s.a.v) tarafından düzenli olarak kılınmış ve Müslümanlara bu namazı kılmaları tavsiye edilmiştir.

Peygamber Efendimiz’in teheccüd namazı fazileti ve bu namazı teşvik etmesi, onun faziletinin bir göstergesidir. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanırsa, ailesini de uyandırır ve iki rek'at namaz kılarlarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ile kadınlardandır.” (Ebû Dâvûd, Tefrî‘u ebvâbi’l-vitr, 13 [1451]; Tatavvu‘, 18 [1309]). Başka bir hadiste ise; “Farz namazlarıdan sonra en faziletli olan gece namazı sayılmaktadır” buyrulmuş olması, gece kılınan nâfile namazlarının gündüz kılınan namazlardan daha faziletli olduğuna işaret ediyor.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.
  • Cebrail Meleğin Görevi Nedir?
    Cebrail Meleği, İslam inancında son derece önemli bir yere sahip olan bir varlıktır. Allah tarafından görevlendirilen melek, birçok defa yer yüzüne inmiştir ve insanlara ilahi mesajlar iletmekle yükümlüdür.
  • İlk Vahiy Nedir?
    İslam tarihinde dönüm noktası kabul edilen ilk vahiy, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in Peygamberlik görevine başlangıcını temsil eder.
  • İsrafil Meleğin Görevi Nedir?
    İsrafil diğer semavi dinlerde adı geçen ve İslam'da da dört büyük melekten biri olarak bilinen bir melektir. İslam inancına göre bu yüce melek, kıyamet gününün habercisi olarak özel bir konuma sahiptir. İsrafil meleğinin görevi ve özelliklerinden bahsedilir. Allah tarafından kendisine verilen en önemli sorumluluk, Sur'a üflemektir. Kıyametin kopuşunu ve ardından tüm ölülerin diriltilişini ilan edecek olan kutsal bir vazifedir.
  • Sağ ve Sol Meleklerin İsimleri
    İslam inancında melekler, Allah’ın emriyle görev yapan nurdan varlıklardır. İnsanların hayatında önemli rolleri bulunan bu varlıkların her birinin farklı görevi ve yeri vardır.