Sahur, imsak vaktinden önce kalkarak kişinin yemek yiyip su içmesidir. Sahura kalkan kişi bütün gün boyunca orucunu tutabilmek için imsak vaktinden önce kalkarak yemek yiyip su içer. Orucun tutulduğu ülkelerde sahur saatleri, imsak vakti ile belirlenir. Sabah ezanının başladığı vakit imsak vaktidir. Bu nedenle günlere ve illere göre imsak saati belirlenmektedir. Ramazan ile bağdaştırılınca sahur vakti olan imsak vakti, oruç tutarken yiyip içmenin son anıdır. Sahur saatleri illere göre farklılık gösterdiği için kişin sahur saatlerine imsakiyeden bakması gerekir. Ülkemizdeki şehirler arasında imsak vakti birkaç dakikalık farklara sahiptir. Kişiler bulunduğu ile ait olan imsakiyeden sahur saatlerini takip ederek oruç saatlerine dikkat etmiş olur.
Sahur ne zaman biter? diyen kişilerin mutlaka bulunduğu ilin imsakiyesine bakması gerekir. Sabah ezanı okunana kadar kişinin yeme içme eylemini bitirmiş olması gerekir. Ezana dakikalar kala kişinin sahura devam etmesi kişinin strese girmesine neden olabilir. Kişi bulunduğu ilin imsakiyesine bakarak imsak vaktinin ne zaman başladığına bakarak sahur vakitlerini düzenleyebilir. İmsak vakti her şehirde farklı dakikalarda yaşanır.
Sahur vaktinde yenilen yemekler ile oruca hazırlık yapılmış olunur. Sabah ezanının okunması ile sahur biter. Sabah ezanı okunduğu anda namaz kılan kişiler niyet edip namazlarını tamamladıktan sonra oruçlu sayılır. Sahurda kaça kadar yemek yenileceği ise kişilerin merak ettiği konuların başında gelir. Son yeme içme sabah ezanının başlaması ile sona ermelidir. Bu nedenle kişiler illere ait imsakiyeden bulunduğu ilin imsak vakitlerini takip edebilir. Her gün için belirlenen sahur vakitleri aynı olmayıp imsak vakitleri de değişiklik gösterir. Bu nedenle kişilerin o yıla ait Ramazan takvimini evinde bulundurması önem arz eder.