Sahur Saatleri - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Sahur Saatleri

26.08.2024

Sahur Saatleri

Sahur, imsak vaktinden önce kalkarak kişinin yemek yiyip su içmesidir. Sahura kalkan kişi bütün gün boyunca orucunu tutabilmek için imsak vaktinden önce kalkarak yemek yiyip su içer. Orucun tutulduğu ülkelerde sahur saatleri, imsak vakti ile belirlenir. Sabah ezanının başladığı vakit imsak vaktidir. Bu nedenle günlere ve illere göre imsak saati belirlenmektedir. Ramazan ile bağdaştırılınca sahur vakti olan imsak vakti, oruç tutarken yiyip içmenin son anıdır. Sahur saatleri illere göre farklılık gösterdiği için kişin sahur saatlerine imsakiyeden bakması gerekir. Ülkemizdeki şehirler arasında imsak vakti birkaç dakikalık farklara sahiptir. Kişiler bulunduğu ile ait olan imsakiyeden sahur saatlerini takip ederek oruç saatlerine dikkat etmiş olur.

Sahur Ne Zaman Biter?

Sahur ne zaman biter? diyen kişilerin mutlaka bulunduğu ilin imsakiyesine bakması gerekir. Sabah ezanı okunana kadar kişinin yeme içme eylemini bitirmiş olması gerekir. Ezana dakikalar kala kişinin sahura devam etmesi kişinin strese girmesine neden olabilir. Kişi bulunduğu ilin imsakiyesine bakarak imsak vaktinin ne zaman başladığına bakarak sahur vakitlerini düzenleyebilir. İmsak vakti her şehirde farklı dakikalarda yaşanır.

Sahur vaktinde yenilen yemekler ile oruca hazırlık yapılmış olunur. Sabah ezanının okunması ile sahur biter. Sabah ezanı okunduğu anda namaz kılan kişiler niyet edip namazlarını tamamladıktan sonra oruçlu sayılır. Sahurda kaça kadar yemek yenileceği ise kişilerin merak ettiği konuların başında gelir. Son yeme içme sabah ezanının başlaması ile sona ermelidir. Bu nedenle kişiler illere ait imsakiyeden bulunduğu ilin imsak vakitlerini takip edebilir. Her gün için belirlenen sahur vakitleri aynı olmayıp imsak vakitleri de değişiklik gösterir. Bu nedenle kişilerin o yıla ait Ramazan takvimini evinde bulundurması önem arz eder.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.