Sadaka Nedir? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Sadaka Nedir?

11.09.2024

Sadaka Nedir?

Sadaka nedir? Sorusunu kısaca cevaplamamız gerekirse sadaka, sevaptan başka herhangi bir karşılık beklemeden sırf iyilik niyetiyle yapılan hayır çeşitlerinin dinimizdeki ortak adıdır. Sadaka denildiği zaman, günlük hayatta etrafımızda gördüğümüz ihtiyaç sahiplerine verilen maddî yardımlar gelir. Bunlar sadakanın yaygın fakat çok özel bir çeşitleridir. Allah rızâsı için yapılan her şey sadakadır. Güler yüz ve tatlı sözden tutunuz da aile mutluluğuna katkıda bulunmak düşünce ve niyetiyle erkeğin sofrada hanımının ağzına uzatacağı bir kaşık çorbaya varıncaya kadar her şey sadaka olarak sayılmaktadır. Ayrıca sadaka, hem zekât hem de hayır-hasenât anlamına gelmektedir. Zekâta sadaka da denilmektedir. Farz olan zekât ile nâfile olan sadaka Kur’an ve hadislerde “sadaka” sözüyle ifade edilmekte ve bilinmektedir. Sadaka toplum için yararlı kurum ve kuruluşlara da verilen bir ibadettir. Sadaka yalnızca maddi olarak verilen bir amel ile kısıtlı olmamaktadır. Buna örnek vermemiz gerekirse; insanlara iyi davranmak, selam vermek, insanlara tebessüm ederek bakmak da sadaka olarak sayılmaktadır.

Sadaka Çeşitleri

Sadaka, çeşitli biçimlerde ve amaçlarla verilebilir. Sadaka çeşitleri dini olarak 4 kısımda incelenmektedir. Bunları kısacası şöyle anlatabiliriz:

  • Sadaka-i fıtr; Ramazan ayında verilen sadaka çeşitlerindendir. Belirli kurallar çerçevesinde verilir.
  • Sadaka-i cariye; kişiler öldükten sonra da amel defterini açık tutmaya yarayan sadakadır. Bu sadaka çeşidinde sevapları yazılmaya devam eder.
  • Farz olan sadaka; verilmesi dinen ölçüler ile belirlenmiştir.
  • Nafile sadaka; belirli bir ölçüsü olmayan sadece Allah rızası için verilen sadakadır. Miktarının önemi yoktur. Nafile sadaka çeşidinde miktarın önemi yoktur ve en az meblada bile verilse kişinin gönlünden geçtiği için sevabı Allah katında belirlenen sadaka olarak görülmektedir.
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.