Ramazan Kaçıncı Gün - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Ramazan Kaçıncı Gün

23.08.2024

Ramazan Kaçıncı Gün

Ramazan kaçıncı gün? diye sorulan sorulara istinaden Ramazan 2025 yılında 1 Mart Cumartesi gününe denk gelecek. Ramazan’ın bitişi ise 29 Mart Cumartesi günü olacak. Ramazan, bu ay içerisinde görülen Ay’ın hilal görünümünden itibaren 29 ya da 30 gün sürmektedir.  

Hicri takvime göre 9. aya denk gelen Ramazan’da Hz. Muhammed’e Kur’an’ın ayetleri inmeye başlamıştır. Aynı zamanda bu ay orucun tutulduğu ve teravih namazının da kılındığı bir aydır. Bu ayda tutulan oruç, İslam’ın beş şartından biridir. Ramazan ayında oruç tutmak Müslümanlar için farz olmakla beraber kronik hastalığı bulunan, hamile, yaşlı, emziren, şeker hastası ve ergenliğe girmemiş kişilerin bu ibadeti gerçekleştirme zorunluluğu yoktur.

Ramazan Ayının Önemi Nedir?

Ramazan ayının önemi nedir? Sorusu Müslümanlar tarafından sıklıkla merak edilen konulardan biri olmakla beraber bu ayın önemine göre yaşamak istedikleri için de sıklıkla araştırma yapılan konular arasında yer alır. Bu ayın önemini ise şöyle sıralamak mümkündür;

  • Allah’ın isimlerinden biri olan Ramazan, rahmetin ve bereketin yaşandığı önemli bir aydır.
  • Ramazan kelimesinin önemi aslında manasında da gizlidir. Ramazanın kelime anlamı ‘‘yanmak, temizlenmek’’dir. Oruç tutan kişinin bedeni ve ruhu günahlardan arındığı gibi kötü düşüncülerden de kendini temizler. İman aşkı ile yanarak kişi daha olgun bir hale gelir.
  • İslam’ın beş şartından biri olan oruç tutmak bu ay içinde gerçekleşir. Bu ay içinde oruç tutan kişi Allah tarafından bağışlanır ve günahlarından arınır.
  • Birleştirici ve barıştırıcı olan bu ayda küsler birbirine dargın kalmaz. Yemekler paylaşılır ve aynı sofrada buluşulur. Kişiler ekmeğini paylaşmanın ve beraber yemenin keyfine varır. Böylelikle birlik ve beraberlik duyguları pekişir.
  • Her gece cemaat camide toplanır. Topluluk olarak herkes aynı dualar ile buluşur.
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.