Nas Ve Felak Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Nas Ve Felak Suresi

02.10.2024

Nas Ve Felak Suresi

Kur'an-ı Kerim'in son iki suresi olan Nas ve Felak Suresi, "Muavvizeteyn" yani sığınma sureleri olarak bilinir. Nas Suresi, adını ilk ayetinde geçen "birabbinnâs" ifadesindeki "nas" kelimesinden alır. "Nas" kelimesi, "insanlar" anlamına gelmektedir. Nas ve Felak surelerinin genel teması, başımıza gelebilecek her türlü kötülüğe karşı Allah'a sığınmak ve O'nun yarattıklarının şerrinden korunmayı dile getirmektir. Bu surelerde, kötü niyetli cinlerden, şeytanlardan ve haset eden insanlardan yalnızca Allah'a sığınmamız gerektiği vurgulanmaktadır. Zira gökyüzünü, yeryüzünü ve bunlar arasındaki her şeyi yaratan Allah'tır. O, bir ve tektir; tüm kötülüklerden koruyan da yalnızca O'dur.

Nas Ve Felak Suresi'nin Okunuşu Ve Anlamı

Nas ve Felak Suresi'nin okunuşu ve anlamı, insanların karşılaşabileceği her türlü kötülükten, kötü kalpli cinlerden, şeytanlardan ve haset eden insanlardan Allah'a sığınmalarını teşvik etmektedir. Bu sureler, Allah'ın koruyuculuğunu ve yardımını istemenin önemini vurgularken, aynı zamanda O'nun yarattığı her şeyin üzerindeki mutlak gücünü de hatırlatmaktadır.

Felak Suresi'nin Okunuşu

  1. Kul e'ûzü birabbil felak
  2. Min şerri mâ halak
  3. Ve min şerri ğasikın izâ vekab
  4. Ve min şerrinneffâsâti fil'ukad
  5. Ve min şerri hâsidin izâ hased

Nas Suresi'nin Okunuşu

  1. Kul e'ûzü birabbinnâs
  2. Melikinnâs
  3. İlâhinnâs
  4. Min şerrilvesvâsilhannâs
  5. Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâsi
  6. Minelcinneti vennâs

Felak Suresi'nin Anlamı

  1. De ki: "Sığınırım o sabahın Rabbine,
  2. Yarattığı şeylerin şerrinden,
  3. Karanlığı çöküp bastırdığında bir gecenin şerrinden,
  4. o düğümlere üfleyen üfürükçülerin şerrinden
  5. ve kıskançlık gösterdiğinde bir kıskancın şerrinden!"

Nas Suresi'nin Anlamı

  1. De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine,
  2. İnsanların hükümdârına,
  3. İnsanların ilâhına,
  4. O sinsi vesvesecinin şerrinden.
  5. O ki, insanların göğüslerine vesveseler fısıldar.
  6. Gerek cinlerden, gerek insanlardan.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.