Namaz Sonrası Yapılacak Dualar - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Namaz Sonrası Yapılacak Dualar

02.01.2025

Namaz, Müslümanların hayatında önemli bir ibadettir ve manevi huzurun kapılarını aralar. Namazın ardından yapılan dualar ise bu huzuru pekiştiren, Allah'a olan bağlılığı ve teşekkür duygusunu ifade eden önemli bir ritüeldir. "Selâmdan Sonra okunacak Dua" namazın hemen ardından tesbihât ile birlikte yapılır ve kişinin ruhunu dinginleştirir. Tesbihât, Allah'ı anmanın ve O'na olan bağlılığın bir ifadesi olarak, namaz sonrası zikirlerle devam ettirilir. 

Namazdan Sonra Dua

Okunuş: Esteğfirullâhe’l-āzîmellezî lâ ilâhe illâ hüvel-hayyül-kayyûmü ve etûbü ileyhi.

Anlamı: Yüce Allah’tan affımı istemekteyim, zira O’ndan başka tanrı yoktur. O, hayattadır ve her şeyin bekçisidir. O’na yönelip tevbe ediyorum.

Okunuş: Allahümme ente’s-selâmü ve minke’sselâmü tebârekte yâ ze’l-celâli ve’l-ikrâm.

Anlamı: Allah'ım! Sen huzursun. Huzur da senin eserindendir. Ey yücelik ve ikram sahibi! Sen her türlü noksanlıktan uzaksın, sen yücesin." şeklinde bir dua etmiştir.

Tesbihât

Otuz üç kez “Sübhânellah (Allah’ı eksikliklerden arındırırım)”,
Otuz üç kez “Elhamdülillâh (tüm övgüler yalnızca Allah’a aittir)”,
Otuz üç kez “Allâhü ekber (Allah, en yücedir)” denir.

Okunuş: Lâ ilâhe illâllâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve ‘alâ külli şey’in kadîr.

Anlamı: Allah’tan başka ilah yoktur, yalnızca O mevcuttur. O’nun bir ortağı yoktur. Mülk yalnızca O’na aittir, her türlü övgü O’na aittir, O her şeye kadirdir.

Ebu Hüreyre (ra), Peygamber Efendimizin (sas) şu şekilde söylediğini aktarmıştır:

Kim, namazını bitirdikten sonra otuz üç defa "Sübhânellah", otuz üç defa "Elhamdülillah" ve otuz üç defa "Allahu Ekber" söyler –bu toplamda doksan dokuz eder. Sonrasında; "Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve ‘alâ külli şey’in kadîr" (Allah'tan başka ilah yoktur; O tektir ve ortağı yoktur. Mülk de O'na aittir, hamd de O'na aittir. O, her şeye gücü yetendir) dediğinde; günahları, denizdeki köpük kadar çok olsa bile affedilir.

Peygamberimizin etrafındaki yoksul sahabeler, O'na yaklaşarak şu şekilde ifade ettiler: "Zenginler, sonsuz cennetin yüksek derecelerini elde edip gittiler; zira onlar da bizim gibi namaz kılıyor, oruç tutuyorlar, ayrıca geniş maddi imkanlarıyla hac ve umre yapıyor, cihad ediyor ve sadaka veriyorlar."

 
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.
  • Cebrail Meleğin Görevi Nedir?
    Cebrail Meleği, İslam inancında son derece önemli bir yere sahip olan bir varlıktır. Allah tarafından görevlendirilen melek, birçok defa yer yüzüne inmiştir ve insanlara ilahi mesajlar iletmekle yükümlüdür.
  • İlk Vahiy Nedir?
    İslam tarihinde dönüm noktası kabul edilen ilk vahiy, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in Peygamberlik görevine başlangıcını temsil eder.
  • İsrafil Meleğin Görevi Nedir?
    İsrafil diğer semavi dinlerde adı geçen ve İslam'da da dört büyük melekten biri olarak bilinen bir melektir. İslam inancına göre bu yüce melek, kıyamet gününün habercisi olarak özel bir konuma sahiptir. İsrafil meleğinin görevi ve özelliklerinden bahsedilir. Allah tarafından kendisine verilen en önemli sorumluluk, Sur'a üflemektir. Kıyametin kopuşunu ve ardından tüm ölülerin diriltilişini ilan edecek olan kutsal bir vazifedir.
  • Sağ ve Sol Meleklerin İsimleri
    İslam inancında melekler, Allah’ın emriyle görev yapan nurdan varlıklardır. İnsanların hayatında önemli rolleri bulunan bu varlıkların her birinin farklı görevi ve yeri vardır.