Namaz Rekatları - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Namaz Rekatları

13.08.2024

Namaz Rekatları

Namaz rekatları ve kılınışları namaz kılmaya başlayacak olan birçok müslümanın araştırdığı konulardan biri olmaktadır. Uzun süredir kılmayan veya karıştıran birçok kişi ise çeşitli kaynaklara başvurmaktadır. Bu kaynaklar üzerinden de her namaz vaktinin farzlarının ve sünnetlerinin kaç rekat olduğunu öğrenmektedir.

 

Günümüzde her Müslüman günün 5 vakti namaz kılmaktadır. Kılınan her vaktin ise birbirinden farklı zamanları olduğu gibi rekatları da farklı olmaktadır. Peki ya günlük namaz rekatları nedir?

 

Günlük Namaz Rekatları Nedir?

Günlük namaz rekatları her vakite göre değişkenlik göstermektedir. Her vaktin ise belli bir süresi bulunmaktadır. Bu rekatlar ise o süre içerisinde kılınmalı eğer kılınmadıysa da mutlaka kazasının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Namazların rekatlarını sıralamamız gerekirse;

 

  • Sabah Ezanı: Toplamda 4 rekattan oluşmaktadır. 2 rekat sünnet ve 2 rekat farz olmaktadır. Namaz kılınırken ise öncelik olarak sünnet sonrasında ise farz kılınmaktadır. Öğle Namazı: Öğle namazı ezanın okunması ile ikindi ezanı arasındaki süreçte kılınmalıdır. Toplamda 10 rekattan oluşmaktadır. 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnetten oluşmaktadır. İkindi Namazı:  Toplamda 8 rekat olmaktadır. 4 rekat sünnet, 4 rekat farz olmaktadır. İkindi ile akşam ezanı arasında ki vakitte kılınması gerekmektedir.
  • Akşam Ezanı: Toplamda 5 rekat olmaktadır. 3 rekat farz, 2 rekat sünnet olmaktadır. Akşam namazının diğer namazlardan ayıran farkı ise ilk olarak 3 rekatlık farzın kılınıyor olmasıdır. Diğer vakitlerde ilk olarak sünnet namazları kılınmaktadır.
  • Yatsı Namazı: Yatsı namazı toplamda 10 rekattan oluşmaktadır. 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet olmaktadır.
  • Yatsı namazından sonra ise vitir namazı kılınmaktadır. Vitir namazı 3 rekat olmaktadır. Farz veya sünnet değil, vaciptir.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.