Mescidi Aksa Nerede - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Mescidi Aksa Nerede

21.08.2024

Mescidi Aksa Nerede

Mescidi Aksa nerede? sorusu tüm İslam aleminin araştırdığı konular arasında yer alır. Mescidi Aksa, Müslümanlar için oldukça önemli bir yapı olup Kudüs’ün doğusundaki Eski Şehir Bölgesinde Morya olarak bilinen alandadır. Bu alanın yüz ölçümü 144 dönüm olup birçok tarihi esere ev sahipliği yapar.

Mescidi Aksa, Müslümanların ilk kıblesidir. Hz. Muhammed döneminde Müslümanlar, Medine’de namaz kılarken Mescidi Aksa’ya yönelerek ibadetlerini gerçekleştirmiştir. İslam dinine göre 8. yüzyılda inşa edilmiş bu yapıda pek çok peygamberin ibadet ettiği düşünülüyor. Hz. Muhammed, göğe yükseldiği Miraç olayında peygamber efendimiz Mescidi Aksa’ya geldiğine inanılıyor. Müslümanların yanı sıra Yahudiler için de kutsal kabul edilen bu alandaki ağlama duvarı Yahudilik inancı için önemli olan yapılardan biridir.

Mescidi Aksanın Önemi

Mescidi Aksanın önemi, Müslümanlar ve Yahudiler için ayrı özelliklere dayanır. Müslümanlar için Mescidi Aksa, Mekke ve Medine’den sonra en kutsal üçüncü mabettir. Kudüs’ün doğusundaki Eski Şehir Bölgesi’nde yer alan bu yapı 400 bin kapasiteye sahip olmakla beraber 144 dönümlük bir arazi üzerinde yer almaktadır. Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyan Mescidi Aksa, İslam inancına göre Hz. Muhammed’in ilahi huzura yükselişinin ilk durağıdır. Yahudiler için de kutsal bir alan kabul edilen Mescidi Aksa, Tapınaklar Bölgesi ve Süleyman Tapınağı ile Müslümanlar ve Yahudiler arasında bir çekişmeye mahal verir. Mescidi Aksa ve Kudüs, birçok peygamberin bir süreliğine yaşamış olduğu bir bölge olup burada yaşamış peygamberler bu alandaki yer alan birçok yeri mabed olarak kullanmışlardır. İslam inancına göre Mescidi Aksa kıyamete kadar yaşayacak ve namahrem eli değmemesi gereken üç haremden birisidir. Aynı zamanda Mescidi Aksa, içerisinde birçok tarihi yapı, cami ve vakıf binasının yer aldığı bölge olduğu için hem dini hem tarihi açıdan kültürel mirasa sahiptir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.