Kurban Bayramında Namaz Nasıl Kılınır?
Kurban Bayramı'nda namaz kılmak, Müslümanlar için özel bir ibadet olmakla birlikte genellikle topluca camilerde veya açık alanlarda kılınır. Bu yazımızda Kurban Bayramında namaz nasıl kılınır? bundan bahsedeceğiz.
1. Rekat
- Bayram namazına niyet edildikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,
- Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okurlar, fasılalar halinde;
- Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılır 1. Tekbir alınarak eller yanlara salınır,
- Sonra 2. Tekbir alınarak eller yine yanlara salınır,
- Ardından 3. Tekbir alınarak eller göbek hizasına bağlanır.
- Gizlice “Euzü besmele” çeker ve açıktan "Fatiha suresi" okur imam. Bununla birlikte "Zammı sure veya yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
- Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.
2. Rekat
- Gizlice “Besmele” çeker ve açıktan "Fatiha suresi" okur imam. Bununla birlikte "Zammı sure veya yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur imam. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
- Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılır 1. Tekbir alınarak eller yanlara salınır,
- Sonra 2. Tekbir alınarak eller yine yanlara salınır,
- Ardından 3. Tekbir alınarak eller yine yanlara salınır,
- Son olarak 4. Tekbir alınarak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
- Rüku ve secdenin ardından oturularak, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilir ve namaz tamamlanır.
Kurban Bayramı Namazının Fazileti Nedir?
Kurban Bayramı namazı, camiye gelen vatandaşlarla kurulan sohbet meclisi ve akabinde irat edilen hutbesiyle büyük bir tebliğ ve nasihat niteliği taşır. Hoca, Kurban Bayramının önemini ve faziletini anlatır. Kardeşliği, ziyaretleri ve Müslümanların birbirini hatırlamasının değerleri paylaşılır. Kurban Bayramı namazının fazileti, İslam'ın bayram günlerinde yapılan bu özel ibadetin manevi ve toplumsal değerleriyle ilgilidir.