Kurban Bayramı Namazı Nasıl Kılınır? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Kurban Bayramı Namazı Nasıl Kılınır?

18.09.2024

Kurban Bayramı Namazı Nasıl Kılınır?

Bayram namazları ya da Kurban Bayramı namazı kılınışı oldukça kolaydır. Kurban Bayramı’nda erkekler toplanarak namaz için camiye giderler. Cemaatle beraber hoca eşliğinde namaz kılınmaktadır. Namaz kılınırken hoca sesli olarak dualar okuyarak namazdı cemaate kıldırır. Bu şekilde Kurban Bayramı namazı kılınır. Namaz kılınırken en önemli olay ise abdest alınmasıdır. Namaz abdesti alınmadan namaz kılınmaz. Kılınan yerlerin mutlaka temiz olması gerekmektedir.

Namazın temel kuralları arasında ise gusül abdesti gelmektedir. Gusül abdesti ve namaz abdesti olmadan namaz kılınmaz. Kurban Bayramı namazının kılınışı 2 rekât olarak görülmektedir. Namaza başlarken niyet edilerek başlanır. Niyet edildikten sonra namaz duaları okunarak hoca eşliğinde namaz kılınır. Namaz bittikten sonra dileyen kişiler tesbihat ile devam edebilirler. Tesbihat ile dua edilirken herkes kendi dileğini söyleyebilir. Dualar sonucunda seccade den kalkılarak namaz bitirilir. Namaz öncesinde de mutlaka temiz kıyafetler giyilmelidir.

Kurban Bayramı Namazında Hangi Dualar Okunur?

Bayram namazlarından biri olan Kurban Bayramı namazı için okunacak dualar genellikle; Sübhaneke, fatiha suresi, zamm-ı suresi, Rabbena atina ve Rabbena’ğfirli, salli, barik, tahiyyat sureleridir. Bu sureler ile bütün bayram namazlarının duaları okunabilir. Okunan duaların hepsini hoca okumaktadır ve cemaat eşlik etmektedir. Cemaatin duaları okumasına gerek yoktur. 2 rekât boyunca hoca bütün dualara eşlik eder ve böylelikle namaz bitirilir.

Kurban Bayramı namazından sonra cami hocası vaaz vererek namazı tamamlamaktadır. Vaaz verirken Allah’ın buyruklarını iletmekte ve buna göre dualar etmektedir. İyiye ve doğruya yönlendirmek amacı ile vaaz verilir. Cami hocasının vaazı bittikten sonra cemaat dağılır. Kurban Bayramı namazından sonra yapılan tüm dualar en hayırlı dualar olarak görülür. Namaz sonrasında bol bol dualar edilmesi önemlidir.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.