Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından paylaşılan internet sitesi üzerinde yer alan kaynaklara bağlı olarak Ramazan ayı içerisinde oruç tutmak yükümlülüktür. Fakat 30 günlük süreç içerisinde herhangi bir mazeretten dolayı oruç tutmayan bulunuyorsa mutlaka tutmadıkları oruç sayısını takip etmeleri gerekecektir. Bu kişiler oruç tutmanın yasak olarak belirtildiği günler dışında kaza ederek oruçlarını tutmalıdır.
Mevcut kaza orucuna niyet konusu ise günümüzde en çok araştırılan sorulardan birisi olarak kaza oruca nasıl niyet edilir şeklinde karşımıza çıkıyor. Kaza orucun niyet etmek için her oruç içerisinde “üzerimde yer alan ilk orucun kazasına şeklinde” niyet edilmesi önerilmektedir.
Kaza oruçları bulunan bireyler kaza namazlarını hesaplama konusunda bazı hususlara dikkat etmelidir. Kişileri mükellef olduğu andan itibaren oruç tutması gerekir. Yani ergenlikten itibaren hiç oruç tutmamış kişiler kameri ay hesabı ile oruç tutması gerekecektir.
Ergenlik çağına erdikten sonra bazı oruçların kazaya bırakılma ihtimali de vardır. Böyle durum ile karşılaşan bireylerin tutulmayan oruç sayısını hesaplaması ve buna göre kaza etmesi gerekir. Tüm bunların yanı sıra Ramazan ayı içerisinde orucunu mazeretsiz olarak terk etmiş bulunan kişilerin kazanın yanı sıra tövbe ve istiğfar ederek oruç tutulması gerektiğini hatırlaması gerekecektir.
Kur'an-ı Kerim içerisinde kaza orucu için tutulmayan günlerin sayısınca tutulmasına dair bir ifade yer almaktadır. Bu durum Bakara suresinde geçmektedir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda kaza oruçların peş peşe tutulması herhangi bir olumsuzluğa yol açmamaktadır. Yasak değildir. Kaza orucun en hayırlısı geciktirilmeden tutulanıdır. Kişilerin öleceği günleri bilmediği için erkenden borcunu tutup bitirmesi daha hayırlı olacaktır.
Ramazan ayı içerisinde oluşan kaza oruçlarını tutmaya niyet edilmesi haram günler dışında uygundur. Kaza orucu için günler için Ramazan bayramı ve Kurban bayramında kaza orucu tutulması uygun görülmemektedir.