İsra Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

İsra Suresi

20.08.2024

İsra Suresi

İsra Suresi, Kur’an’ı Kerim’in 17. Suresidir. Bu sure, 111 ayet-i kerimeden oluşmaktadır. İsra Suresinin 1. ayetinde geçen ‘‘isra’’ kelimesi sureye ismini vermektedir. Bu noktada bu kelime terim olarak gece yürüyüşü olarak çevrilir. İsra Suresi’nin Mekke ve Medine’de nazil olduğuna ve ayetlerinin büyük çoğunluğunun Medine’de indirildiğini inanılır. Kasas ve Yunus Suresi arasında indirilen bu sure, faziletleri bakımından oldukça zengindir. İsra Suresi’nin faziletleri arasında hilecilerden emin olmak, sağlık kazanmak, hırsızdan korunmak ve kötülüklerden alıkoyulmak yer alır.

İsra Suresi’nde pek çok dini konuya değinilir. İsra Suresi’nin ilk ayetinde peygamber efendimizin bazı ayetleri görmesi için Mescid-i Aksa’ya götürüldüğünden bahsedilir. Aynı zamanda bu ayet-i kerimelerde İsrailoğullarının başına gelenlerden Mekkelilerin ders çıkarması gerektiği de ifade edilir.

İsra Suresi’nin beş bölümde incelemek mümkündür. Birinci bölüm (1-22 ayet)’de hicretten yaklaşık bir yıl önce meydana gelen İsra olayından bahsedilir. Hz. Muhammed’in Allah’ın bazı alametlerini görmesi için Miraca yükselişi anlatılır. Bu bölümde aynı zamanda İsrailoğullarının yaptıkları karışıklıkları ve başlarına gelen felaketler anlatılır. Mekkeli müşriklerin de İsrailoğullarından ders çıkarmaları gerektiği ifade edilir. Suresinin ikinci bölümü (23-39 ayet) yalnızca Allah’a kulluk etmeye, anaya babaya nasıl davranılması gerektiğinden, akraba, yoksul ve yolda kalmışlara hakkının verilmesi gerektiğinden cimrilikten ve israftan kaçınılması gerektiğinden bahsedilmektedir. Üçüncü bölüm (40-60 ayet) tevhid inancına vurgu yapılır. Aynı zamanda bu bölümde inanmayanların öldükten sonra tekrar dirilme noktasında sordukları sorulara cevap verilmiştir. Dördüncü bölüm (61-87 ayet) İblis’in Hz. Adem’e secde etmeyişinden ve onun insanları imandan vazgeçirme çabasının olacağını fakat salih kullara dokunamayacağından bahsedilir. Beşinci bölüm (88-111 ayet) bütün insan ve cinler bir araya gelse dahi Kur’an’ı Kerim’in değiştirilemeyeceği kesin bir dil ile açıklanmıştır.Hz. Muhammed’in müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderildiğinden bahsedilir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.