İhlas Suresi Okunuşu Ve Anlamı - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

İhlas Suresi Okunuşu Ve Anlamı

28.09.2024

İhlas Suresi Okunuşu Ve Anlamı 

İhlas Suresi Kur'an-ı Kerim'in 112. suresidir. "Kul hüvallahü ahad" sözleriyle başlar ancak İhlas-ı Şerif olarak da adlandırılır. Tevhid inancını mükemmel bir şekilde yansıtan İhlas Suresi'nin okunuşu ve anlamı diyanet olarak herkesin bilmesi gereken bir konudur. Beş vakit namaz arasında en sık okunan surelerden biridir.

İhlas Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- Kul hüvellâhü ehad

2- Allâhüssamed

3- Lem yelid ve lem yûled

4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad

İhlas Suresi Türkçe Meali

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1- De ki; O Allah bir tektir.

2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).

3- Doğurmadı ve doğurulmadı

4- O'na bir denk de olmadı.

İhlas Suresi Tefsiri

İhlas Suresi'nin ilk iki ayetindeki 'Ehad' ve 'Samid' kelimeleri Allah'ın en güzel sıfatlarından biridir. Ahad onun birliğini ve benzersizliğini ifade eder. Samet, kimsenin ihtiyacı olmayan, ihtiyaç duyulan, doğmamış, olmamış demektir. Samet Allah'ın en önemli sıfatlarından biridir. Yaratılan her şeyin Allah sayesinde var olduğunu söylemektedir. Onun eşinin olmadığı, her şeyden üstün olduğu yazılmıştır.

İhlas Suresi Mekke döneminde nazil olan surelerden biridir. Tevhid inancını tamamen kabul etmiştir.  Bu sure Kur'an-ı Kerim'in 12. suresidir ve dört ayetten oluşur. Bu, hatırlanması en kısa ve en kolay surelerden biridir. Diğer tüm surelerde olduğu gibi İhlas Suresi için de aynı koşullar geçerlidir. Bu sureyi okursanız kendinizi arındırmanıza gerek yoktur. Ancak Kur'an dualarını okumanız gerekiyorsa abdest almanız gerekir. Kur'an'a arındırılmadan dokunmak günah sayılır.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • İlk Vahiy Nedir?
    İslam tarihinde dönüm noktası kabul edilen ilk vahiy, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in Peygamberlik görevine başlangıcını temsil eder.
  • İsrafil Meleğin Görevi Nedir?
    İsrafil diğer semavi dinlerde adı geçen ve İslam'da da dört büyük melekten biri olarak bilinen bir melektir. İslam inancına göre bu yüce melek, kıyamet gününün habercisi olarak özel bir konuma sahiptir. İsrafil meleğinin görevi ve özelliklerinden bahsedilir. Allah tarafından kendisine verilen en önemli sorumluluk, Sur'a üflemektir. Kıyametin kopuşunu ve ardından tüm ölülerin diriltilişini ilan edecek olan kutsal bir vazifedir.
  • Sağ ve Sol Meleklerin İsimleri
    İslam inancında melekler, Allah’ın emriyle görev yapan nurdan varlıklardır. İnsanların hayatında önemli rolleri bulunan bu varlıkların her birinin farklı görevi ve yeri vardır.
  • Cennet Kapısında Bekleyen Meleğin Adı Nedir?
    Cennet ve melekler, ruhsal ve manevi boyutlarıyla insanların ilgisini her daim çeken kavramlardır. Bu iki terim, yalnızca dini metinlerde değil, aynı zamanda kültürel ve felsefi tartışmalarda da sıkça karşımıza çıkmaktadır.
  • Meleklerin Başı Kimdir?
    İslam inancında meleklerin lideri olarak görülen varlık, Cebrâil (a.s.)'dir. Cebrâil, Allah'ın mesajlarını peygamberlere ulaştırmakla görevli en yüce melek olarak tanınır. Bu sebeple, meleklerin en üst düzeydeki ve en önemli olanı olarak kabul edilmektedir.