İhlas Suresi Anlamı - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

İhlas Suresi Anlamı

12.10.2024

İhlas Suresi Anlamı

İhlas Suresi, Kuran'ı Kerim'in 112. Suresi olup Mekke döneminde indirilmiştir. Tamamı 4 ayetten oluşan bu sure, tevhid inancını ve Allah’ın birliğini en özlü şekilde ifade etmektedir. Bu nedenle sure, tevhid (Allah'ın birliği) ile ilgili önemli bir öğretiyi içermektedir. Bu sure İslam alemi için oldukça önemli bir suredir. Sizde surenin Arapça okunuşunu veya Türkçe mealini bilmek ve okumak isterseniz sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

İhlas Suresi Arapça Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

  • Kul hüvellâhü ehad
  • Allâhüssamed
  • Lem yelid ve lem yûled
  • Ve lem yekün lehû küfüven ehad

İhlas Suresi Türkçe Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

  • De ki; O Allah bir tektir.
  • Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir).
  • Doğurmadı ve doğurulmadı
  • O'na bir denk de olmadı.

İhlas Suresi Nuzül

Surenin iniş nedeni olarak, bazı rivayetlerde Mekke'deki müşriklerin Hz. Muhammed'e Allah'ın niteliğini sormaları üzerine bu surenin nazil olduğu belirtilmektedir. Özellikle putperest inançların hakim olduğu bir dönemde, Allah'ın birliğini ve benzersizliğini vurgulamak amacıyla indirilmiştir.

İhlas Suresi Konusu

İhlas Suresi Allah'ın tek, benzersiz, ezeli ve ebedi olduğunu; hiçbir şeye muhtaç olmadığını ve O'na hiçbir şeyin denk olmadığını açık bir şekilde ifade eder. Bu sure, İslam inancındaki en temel itikadi meselelerden biri olan Allah'ın zatı hakkında kısa ama derin bir açıklama yapar. Sure özellikle Tevhid inancının önemine dikkat çekmiştir. yani Allah'ın birliğini vurgulayan bir suredir. Surede, Allah'ın hiçbir şeye benzemediği, doğmamış ve doğurulmamış olduğu, O'nun eşsiz ve tek olduğu ifade edilmektedir.

İhlas Suresi faziletleri

İhlas Suresi, Allah'ın birliği ve tekliğini en özlü şekilde ifade eder. Bu yüzden İhlas Suresi, Tevhid inancının temelini temsil eder. Allah’ın hiçbir şeye benzemediğini ve O’nun hiçbir ortağı olmadığını beyan eder. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), İhlas Suresi’nin Kur’an’ın üçte biri kadar sevap kazandırdığını bildirmiştir. Bu, suredeki tevhid inancının önemine işaret eder. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Canımı elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, İhlas Suresi Kur’an’ın üçte birine denktir.” (Buhari, Fedailü’l-Kur’an, 13)

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.