Fazilet Ne Demek - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Fazilet Ne Demek

19.08.2024

Fazilet Ne Demek

Fazilet sözlük anlamı olarak dürüstlüğü, iffetliği, namus ve merhameti, alçakgönüllülüğü ve yiğitliği ifade etmektedir. Bunların hepsini birden taşıyan isim veya erdem anlamına gelmektedir. Fazilet insanın iyilik yapmasını ve kötülükten uzak durmasını sağlamaktadır. Bunun için ise ruhi yeteneklerini kullanan kişiler için tercih edilen ahlaki bir terim olmaktadır.

Müslüman aleminde faziletli insan kelimesi oldukça sık duyulmaktadır. Fazilet sahibi kişiler dinin gerekliliğine uyan, kötülük beslemeyen ve kötülükten kendini uzak tutan kişilerdir. Bununla birlikte de alçak gönüllü olmaları ve iffet sahibi olmaları ile de bilinmektedir. Faziletli insan bir nevi ahlaki anlamda temiz olan kişilere kullanılmaktadır.

Fazilet ve Erdem Aynı Şey Mi?

Fazilet ve erdem kelime olarak ve anlam olarak birbirine benzeyen yakın sözcükler olmaktadır. Erdem kelimesi; ahlaki olarak doğru olanı yapan ve yanlışı yapmaktan uzak duran kişilere söylenmektedir. Hem din tarihinde hem de felsefe tarihinde oldukça sık kullanılan bir kelime olmaktadır. Özellikle de “erdemli insan ve erdemli olmak” nedir sorusuna cevap aranmıştır.

Her toplumun ahlaki açıdan farklılıkları bulunmaktadır. Bundan dolayı da insanlar arasında erdemli kişilik ve fazilet sahibi olan kişi kavramı değişmektedir. Ancak kötülükten kaçınan, alçakgönüllü olan, erdem sahibi, namuslu, iffetine sahip çıkan ve dürüst bir kişiliğe sahip olan herkese faziletli insan dememiz mümkündür.

Fazilet ve erdem kelimesi kelime anlamı ve yansıttığı düşünce anlamında aynı sözcük olmaktadır. Bu anlamda da fazilet ve erdem kelimesi aynı şekilde kullanılması mümkündür. Belli noktalarda birbirlerinden ayrılmaktadır. O noktalar ise fazilet ve erdem kelimesine hangi açıdan bakarak yorumlandığı olmaktadır. Dini, felsefi veya sosyal açılardan yorumlanması durumunda belli noktalar da birbirinden ayrılmakta ve farklı anlamların ortaya çıkması mümkündür.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.
  • Cebrail Meleğin Görevi Nedir?
    Cebrail Meleği, İslam inancında son derece önemli bir yere sahip olan bir varlıktır. Allah tarafından görevlendirilen melek, birçok defa yer yüzüne inmiştir ve insanlara ilahi mesajlar iletmekle yükümlüdür.
  • İlk Vahiy Nedir?
    İslam tarihinde dönüm noktası kabul edilen ilk vahiy, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in Peygamberlik görevine başlangıcını temsil eder.
  • İsrafil Meleğin Görevi Nedir?
    İsrafil diğer semavi dinlerde adı geçen ve İslam'da da dört büyük melekten biri olarak bilinen bir melektir. İslam inancına göre bu yüce melek, kıyamet gününün habercisi olarak özel bir konuma sahiptir. İsrafil meleğinin görevi ve özelliklerinden bahsedilir. Allah tarafından kendisine verilen en önemli sorumluluk, Sur'a üflemektir. Kıyametin kopuşunu ve ardından tüm ölülerin diriltilişini ilan edecek olan kutsal bir vazifedir.