Duha veya İşrak (Kuşluk) Namazı, İslam dininde önemli bir yeri olan nafile ibadetlerden biridir. Arapça karşılığı "salâtü’d-duhâ" olan Duha, "güneşin doğuşundan yaklaşık 45-50 dakika sonra, güneşin yükselip ışığının iyice parladığı, etrafa yayıldığı ve sıcaklığının arttığı zaman" anlamına gelir. Duha namazın kılınmasının birçok faydası olduğu, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından da belirtilmiştir. Duha, kalplerin huzur bulması, sıkıntıların hafiflemesi ve Allah’a yakınlaşma vesilesi olarak görülmektedir.
Duha veya işrak (kuşluk) namazı, güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra, ilk kuşluk vaktinde kılınır. Güneşin ufukta beş derece, yani bir mızrak boyu yükselmesi ile başlar. Böylece, bu zaman dilimi kerahet vakti olarak adlandırılan dönemin sona erdiği bir noktadır.
Kuşluk namazı, güneşin yükselmesiyle birlikte kılınan bir ibadet olup, kişinin manevi dünyasını zenginleştirme fırsatı sunar. Kuşluk namazı, kişinin gün içerisindeki diğer ibadetlerine hazırlık niteliği taşır. Güneşin doğuşundan sonra belirlenen bu zaman diliminde, müminler, Allah’a olan bağlılıklarını ve ibadetlerini tazelerler.
Duha veya İşrak (Kuşluk) namazın kılınması ile ilgili hadis kaynaklarında birçok bilgi bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) bu namazı kılmaya teşvik ettiği, onun karşılığında büyük sevaplar vaadettiği bilinmektedir. Duhâ (kuşluk) namazı en az iki rekât olarak kılınabileceği konusunda da görüşler vardır. Bununla birlikte, dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınması da mümkündür.
İşrak namazı kılarken, iki rekâtta bir selam vermek suretiyle kılmanın daha sevap olduğu kaynaklarda yer almaktadır. Yani, her iki rekâttan sonra selam vererek namazı tamamlamak, daha faziletli kabul edilir. Ancak, dört rekâtta bir de selam verilebilir. Namazın başında Besmele çekilerek, “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için duha namazını kılmaya.” şeklinde niyet edilir.
1.Rekat
Sübhaneke
Euzü besmele
Fatiha suresi
Zammı süre veya zammı süre ile eşdeğer miktarda Kur'an-ı Kerim tilavet edilir
Rükû (3 kez "Sübhane Rabbiyel Azîm")
Arka arkaya 2 secde (Her secdede 3 kez, "Sübhane Rabbiyel Aliyyil âlâ" denir)
2. Rekat
Besmele
Fatiha suresi
Zammı sure veya zammı sure ile eşdeğer bir miktarda Kur'an-ı Kerim okunur
Rükû (3 kez "Sübhane Rabbiyel Azîm")
Tahiyyat oturumu gerçekleştirilir. Ettehiyyatü, salli ve bârik duaları okunarak önce sağa, ardından sola selam verilir
Selam verilirken; "esselamü aleyküm ve rahmetullah" denir
Ne kadar rekat duha namazı kılınacaksa, belirtilen şekilde iki rekat halinde kılınabilir.