Berat Kandili Nedir? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Berat Kandili Nedir?

06.08.2024

Berat Kandili Nedir?

Arapçada anlamı şabanın yarısı olan Berat Kandili dinimizde kutsal olarak kabul edilen günlerdendir. Osmanlı devletinden gelen şaban ayının 14. günü ile 15. gününü bağlayan gecenin kutsal sayılmasından yola çıkılmıştır. Osmanlı padişahlarından 2. Selim’in minarelerde kandil yakmasıyla adına Berat Kandili denmiştir. Beratın Türkçe karşılığı temize çıkmaktır. Bu yüzden de Berat Kandili gecesi günahlardan arınma gece olarak İslam da karşımıza çıkmaktadır.

Berat kandili ile ilgili Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in hadisi de görülmektedir. Bu hadiste: ‘Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman gecesinde ibadete kalkın. Kandilden sonraki gece oruç tutun.’ Şeklinde hadis vermiştir. Berat gecesinde insanların bereketleri artacak ve günahları temizlenecektir. Kim oruç tutarsa ona en hayırlı kısmetler açılacak denmektedir. Berat gecesi aynı zamanda rahmet gecesi olarak da bilinir. Bunun temel sebebi günahların bağışlanmasıdır.

Berat Kandil’inde Neler Yapılır?

İbadetlerin en büyüğünün Berat Kandili gecesinde yapılması gerektiği bilinmektedir. Berat gecesinde Allah kullarına rahmet ve bereket dağıtarak en iyi şekilde mükafatlandırmaktadır. Öncelikli olarak oruç tutmak gerekmektedir. Oruç tutarak ibadetini tamamlayan kişiler daha fazla bereketlenecek malları çoğalacaktır. Diğer yapılması gerek ibadet ise kuranı kerim okuyarak Allahtan isteklerini belirtmektir. Bunu yapan kişilerin dilekleri en kısa sürede gerçekleşecektir.

Dua ederek tesbih çekmek Allaha günahları için yalvaran kişilerin günahları silinecek tövbeleri kabul edilecektir. Aynı zamanda berat gecesinde kuranı kerimin son suresinin indiği gecedir. Berat kandili bu yüzden en önemli geceler arasında yer almaktadır. Kuranı kerimin tamamlanmasına ise inzai denilir. Bütün ibadetler Allah tarafından hoş karşılanacak ve tövbe edenlerin tövbeleri kabul edilecektir. Bu gecede oruç tutmak özellikle açın halinden anlamak mal varlığınıza bereket sağlayacaktır. En güzel gecelerden biri olarak bilinmektedir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.