Arapçada anlamı şabanın yarısı olan Berat Kandili dinimizde kutsal olarak kabul edilen günlerdendir. Osmanlı devletinden gelen şaban ayının 14. günü ile 15. gününü bağlayan gecenin kutsal sayılmasından yola çıkılmıştır. Osmanlı padişahlarından 2. Selim’in minarelerde kandil yakmasıyla adına Berat Kandili denmiştir. Beratın Türkçe karşılığı temize çıkmaktır. Bu yüzden de Berat Kandili gecesi günahlardan arınma gece olarak İslam da karşımıza çıkmaktadır.
Berat kandili ile ilgili Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in hadisi de görülmektedir. Bu hadiste: ‘Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman gecesinde ibadete kalkın. Kandilden sonraki gece oruç tutun.’ Şeklinde hadis vermiştir. Berat gecesinde insanların bereketleri artacak ve günahları temizlenecektir. Kim oruç tutarsa ona en hayırlı kısmetler açılacak denmektedir. Berat gecesi aynı zamanda rahmet gecesi olarak da bilinir. Bunun temel sebebi günahların bağışlanmasıdır.
İbadetlerin en büyüğünün Berat Kandili gecesinde yapılması gerektiği bilinmektedir. Berat gecesinde Allah kullarına rahmet ve bereket dağıtarak en iyi şekilde mükafatlandırmaktadır. Öncelikli olarak oruç tutmak gerekmektedir. Oruç tutarak ibadetini tamamlayan kişiler daha fazla bereketlenecek malları çoğalacaktır. Diğer yapılması gerek ibadet ise kuranı kerim okuyarak Allahtan isteklerini belirtmektir. Bunu yapan kişilerin dilekleri en kısa sürede gerçekleşecektir.
Dua ederek tesbih çekmek Allaha günahları için yalvaran kişilerin günahları silinecek tövbeleri kabul edilecektir. Aynı zamanda berat gecesinde kuranı kerimin son suresinin indiği gecedir. Berat kandili bu yüzden en önemli geceler arasında yer almaktadır. Kuranı kerimin tamamlanmasına ise inzai denilir. Bütün ibadetler Allah tarafından hoş karşılanacak ve tövbe edenlerin tövbeleri kabul edilecektir. Bu gecede oruç tutmak özellikle açın halinden anlamak mal varlığınıza bereket sağlayacaktır. En güzel gecelerden biri olarak bilinmektedir.