Berat Kandili Ne Zaman? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Berat Kandili Ne Zaman?

06.08.2024

Berat Kandili Ne Zaman?

Arapça’da temize çıkma anlamına gelen Berat, kutsal kabul edilen günlerden biridir. İslam inancına göre bu gece bereketli ve feyizli bir gün olması nedeniyle Mübarek gece, kulların ihsana ermesi nedeniyle Rahmet gecesi, kulların temize çıkması ve günahlarının affedilmesi nedeniyle Berat gecesi olarak da anılmaktadır.

Berat kandili ne zaman? sorusu milyonlarca Müslümanın merak ettiği konulardan biridir. Berat kandili yılın üçüncü kandilidir. Müslümanların dini vazifelerini yerine getirdiği bu kutsal gün, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan kandil takvimine göre belli olur. 2024 yılında 24 Şubat Cumartesi günü idrak edilen Berat kandili, 2025 yılında ise 14 Şubat Cuma günü idrak edilecek.

Berat Kandilinin Önemi

Berat gecesinin önemi nedir? İslam inancına göre takva eden kişilerin sıklıkla merak ettiği konulardan biridir.  Kuran-ı Kerim, Kadir Gecesi’nde Hz. Muhammed’e ilk kez parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna tenzil denilir. Berat gecesi, Kuran’ın Levh-i Mahfuz’dan Dünya semasına topluca indirildiği kutsal bir gecedir. Berat gecesinde Kuran’ı Kerim’in değiştirilemeyeceği, bütünlüğünün bozulmayacağı ve kıyamete kadar muhafaza edileceği tüm Müslümanlara aktarılmıştır. Kuran- Kerim'in bir bütün olarak indirildiği bu gecede kulların Kuran okuyarak geçirmesi, tövbe etmesi, ibadetlerini yerine getirmesi Allah’a yakınlaşmalarına ve günahlarının affedilmesine vesile olur.

Müslüman alemi için Berat gecesi oldukça önemlidir. Kutsal kabul edilen bu gecede tövbe eden tüm kulların günahları affedilir ve temize çıkarılır. Müslümanlar, Berat gecesinde ibadetlerini yerine getirerek tövbeler eder. Kulların Allah’a yakınlaştığı bu gün oldukça önemli olup Müslümanlar kulluk görevlerini yerine getirerek tüm günahlarından Allah’a sığınırlar. İbadetler ile geçen bu gecede kulların günahlarının bağışlanması için tövbe etmesi ve dua etmesi gerekir. Berat gecesinde tüm kulluk vazifelerini yerine getiren vücudunun her bir uzvunu haramdan uzak tutan kişiler kurtuluşa erer.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.