Berat Gecesi Ne Zaman? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Berat Gecesi Ne Zaman?

17.09.2024

Berat Gecesi Ne Zaman?

Berat gecesi Türkiye İslam inancına göre berrak bir gece sayılır ve kişilerin bu gecede ettikleri tövbelerin kabul olacağına inanılır. Berat kelimesi Arapçada temiz olmak manasına geldiğinden o gün ve gecede tövbe edenlerin temiz çıkacağına inanıldığından bu gece Rahmet Gecesi olarak da anılmaktadır.

Milyonlarca müslüman tarafından berat gecesi ne zamandır merak edilip sorgulanıyor. Diyanet işleri başkanlığının yayınladığı 2024 kandil takvim sonrasında berat gecesinin tarihi belli oldu. Yayınlanan kandil takvimine göre üç ayların başlangıcından sonra ilk kandil, Receb ayının ilk manevi günü olan Regaib Kandili Ocak 2024 Perşembe gecesi gerçekleşti.

Yılın ikinci kandili olan Miraç Kandili ise 6 Şubat 2024 Salı günü gerçekleşti. Bu yılın 3'üncü kandili olan Berat Kandili ise 24 Şubat 2024 Cumartesi günü idrak edilecektir.

Berat gecesinin önemi

Müslümanlarca kutsal sayılan berat gecesinde diğer günlerden farklı olarak daha fazla ibadet ve tövbe etmek bir adet halini almıştır. Müslümanlar bu geceyi ibadetle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inanmaktadırlar. Hz. Peygamber’in, “Allah Teâlâ -rahmetiyle- Şâban’ın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurduğu rivayet edilmiştir (Tirmizî, “Ṣavm”, 39; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).  Ancak eserlerinde bu hadise yer veren Tirmizî ve İbn Mâce, bunların sened yönünden zayıf olduğuna da işaret etmektedirler. Ayrıca berat gecesinin Kur'an'ın Levh-i Mahfuzdan dünya semasına indirildiği gece olup bu geceye "inzal" denir. Berat Gecesi'nde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzil" denmektedir. Berat gecesine kandil isminin verilmesinin sebebi ise 2. Selim’in berat gecesinde minarelerin üstüne kandil yaktırmaya başlamasıdır. Bu nedenle o günden günümüze kadar Berat gecesi kandil olarak hatırlanmaktadır ve çeşitli ibadetler yapılmaktadır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.