Beled Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Beled Suresi

12.10.2024

Beled Suresi

Mekke'de nazil olan Beled suresi, 20 ayetten oluşur. Şehir anlamına gelen beled kelimesi surede bahsedilen Mekke şehrini anlatır. Sureyi konu alan insanın yaratılışı ve hayat mücadelesi, Allah’a karşı gelenlerin aldandığı, insana çeşitli nimetlerin verildiği, hayır ve şer yollarının gösterildiği anlatılır. Ayrıca yardımlaşma, iman etme ve sabır konuları da surede bahsedilen konulardandır. Bu surenin okunmasının birçok sevabı vardır. Rivayetlere göre sabah namazının sünneti ile farzı arasında veya ikindiden önce bu surenin okunması halinde insanlar, fakirlikten kurtulur ve maddi sıkıntıya düşmezler.

Beled Suresi Neyi Anlatır?

Beled suresi insanın zor şartlardan geçmesi ve sabırlı olmasını konu aldığı gibi yardımlaşmadan ve sıkıntılara göğüs germekten bahseder. Yaradılıştan itibaren insanın bir sınav içerisinde olmasını konu alan bu surede bir mücadele ve sabır söz konusudur. Maddi ve manevi olarak insana verilen nimetlerden, insan için hayır ve şerlerin neler olduğundan bahsedilir. Allah'ı inkar etmenin ve karşı gelmenin cezaları anlatılırken aynı zamanda yardımlaşma ve dayanışmanın önemi de vurgulanır.

Beled Suresi Faziletleri

Beled suresi dünya malına kanarak Allah’ı inkar etmenin zararlı olacağını öğretir. Beled suresi okumanın Allah katında sevapları ve dünya hayatında iyilikleri bulunur. Hastalıklar için şifa kaynağı olan beled suresinin hastalıklar için okunmasıyla şifa bulunur. Ahirette sorgunun kolay geçmesi için ve cenneti kazanmak için beled suresini okumak günahlardan korunmayı sağlar. Yeni doğmuş bir çocuk için, Beled suresi yazılıp bir tarafına asılırsa, bütün kötülüklere karşı çocuk korunmuş olur. Bu rivayetlere göre beled suresinin faziletleri büyüktür. Ayrıca “Her kim Beled suresini okursa, kıyamet günü (kafir ve münafıklara olacak) Allah’ın gazabından emin olur, kurtulmuş sayılır“ şeklinde buyurulmuştur.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.