Kurban ve Ramazan Bayramı’nda kılınan bayram namazı 2 rekât olarak vacip namazı adı vererek kılınmaktadır. Genellikle bayram namazı camide kılınmaktadır. Hoca önde cemaat arkada olmak üzere erkeklerin kıldığı bir namazdır. Aynı zamanda bayram namazı cemaatle beraber kılındığından dolayı hocanın vaaz vermesiyle beraber başlar. Bayram namazında öncelik cami hocasına aittir. Cami hocası ne yaparsa cemaatte onu tekrarlayarak namazı kılarlar. Namaz bittiğinde ise herkes evlerine dağılarak namaz sonlanır.
Bayram namazı 2 rekâtlı vacip namazı olduğundan dolayı çabuk biten bir namazdır. İmam sesli olarak duaları okumaktadır. Namazdan önce herkes niyet ederek namaza başlar sonrasında hoca sadece konuşarak namazı kıldırır. Namaz esnasında hocadan başka kimse konuşmaz. Namazın sonunda ise tesbih çekilerek dua edilir. Bu şekilde namaz bitirilir. Bayram namazından önce mutlaka namaz abdesti alınmalı ve sonrasında namaza başlanılabilir.
Namazların hepsini herkes kılabilirken bayram namazı için kadınlar, çocuklar ve yolda olan insanlar kılmasa da sorun olmayacaktır. Cuma namazı içinde aynı şey söylenebilir. Bayram namazının kılınmasının en büyük sebebi ise Allah Teala bayram günlerini hayırlı geçirmemiz adına vermedir. Kılınan namazlarda mutlaka Allahtan huzur ve bereket istenmelidir. Bu şekilde kılınan namaz ile Allah’ın buyruklarına uyulacaktır. Niyet edilen şeyler bayram namazıyla beraber dile getirilebilir.
Bayram namazı en hayırlı namazlardan biridir. Bayram namazı kılan kişi en hayırlı müminler arasında yer alır. Bayram namazı kılarken dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Bunlar; abdest almış olmak, temiz kıyafetler giymek, temiz seccade kullanmak gibi hususlardır. Dinimiz bize temiz olmayı buyurmaktadır. Mutlaka imkanlarımızın el verdiği kadar temiz yerlerde namaz kılmalı ve temiz kıyafetler giymeyi tercih etmeliyiz.