Bayram Namazı Kaç Rekât? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Bayram Namazı Kaç Rekât?

05.08.2024

Bayram Namazı Kaç Rekât?

Kurban ve Ramazan Bayramı’nda kılınan bayram namazı 2 rekât olarak vacip namazı adı vererek kılınmaktadır. Genellikle bayram namazı camide kılınmaktadır. Hoca önde cemaat arkada olmak üzere erkeklerin kıldığı bir namazdır. Aynı zamanda bayram namazı cemaatle beraber kılındığından dolayı hocanın vaaz vermesiyle beraber başlar. Bayram namazında öncelik cami hocasına aittir. Cami hocası ne yaparsa cemaatte onu tekrarlayarak namazı kılarlar. Namaz bittiğinde ise herkes evlerine dağılarak namaz sonlanır.

Bayram namazı 2 rekâtlı vacip namazı olduğundan dolayı çabuk biten bir namazdır. İmam sesli olarak duaları okumaktadır. Namazdan önce herkes niyet ederek namaza başlar sonrasında hoca sadece konuşarak namazı kıldırır. Namaz esnasında hocadan başka kimse konuşmaz. Namazın sonunda ise tesbih çekilerek dua edilir. Bu şekilde namaz bitirilir. Bayram namazından önce mutlaka namaz abdesti alınmalı ve sonrasında namaza başlanılabilir.

Bayram Namazını Kimler Kılabilir?

Namazların hepsini herkes kılabilirken bayram namazı için kadınlar, çocuklar ve yolda olan insanlar kılmasa da sorun olmayacaktır. Cuma namazı içinde aynı şey söylenebilir. Bayram namazının kılınmasının en büyük sebebi ise Allah Teala bayram günlerini hayırlı geçirmemiz adına vermedir. Kılınan namazlarda mutlaka Allahtan huzur ve bereket istenmelidir. Bu şekilde kılınan namaz ile Allah’ın buyruklarına uyulacaktır. Niyet edilen şeyler bayram namazıyla beraber dile getirilebilir.

Bayram namazı en hayırlı namazlardan biridir. Bayram namazı kılan kişi en hayırlı müminler arasında yer alır. Bayram namazı kılarken dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Bunlar; abdest almış olmak, temiz kıyafetler giymek, temiz seccade kullanmak gibi hususlardır. Dinimiz bize temiz olmayı buyurmaktadır. Mutlaka imkanlarımızın el verdiği kadar temiz yerlerde namaz kılmalı ve temiz kıyafetler giymeyi tercih etmeliyiz.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.