Bakara Suresi 216. Ayet Meali - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Bakara Suresi 216. Ayet Meali

12.02.2025

Bakara Suresi 216. ayet, İslam'ın özünü ve inananların toplum için üstlendiği sorumluluğu derinlemesine ele alır. Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, tıpkı buğday tohumu eken bir çiftçinin durumuna benzer. Çiftçi, toprağa attığı tek tohumun, her başağında yüz buğday tanesi vermesi gibi, Allah yolunda yapılan her hayır ve infakın da katbekat karşılık bulacağına işaret eder. İnanların, Allah için harcadıkları her şeyin, hem bu dünyada hem de ahirette onlara büyük faydalar sağlayacağını hatırlatır.

Bakara Suresi 216. Ayet Arapça Yazımı

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَهُوَ كُرْهٌ لَكُمْۚ وَعَسٰٓى اَنْ تَكْرَهُوا شَيْـًٔا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْۚ وَعَسٰٓى اَنْ تُحِبُّوا شَيْـًٔا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْۜ وَاللّٰهُ يَعْلَمُ وَاَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ۟

Bakara Suresi 216. Ayet Okunuşu

Kutibe ‘aleykumu-lkitâlu vehuve kurhun lekum(s) ve’asâ en tekrahû şey-en vehuve ḣayrun lekum(s) ve’asâ en tuhibbû şey-en vehuve şerrun lekum(k) va(A)llâhu ya’lemu veentum lâ ta’lemûn(e)

Bakara Suresi 216. Ayet Türkçe Meali

Savaş, hoşunuza gitmediği hâlde, size farz kılındı. Olur ki, bir şey sizin için hayırlı iken, siz onu hoş görmezsiniz. Yine olur ki, bir şey sizin için kötü iken, siz onu seversiniz. Allah bilir, siz bilmezsiniz.

Bakara Suresi 216. Ayet Tefsiri

Bakara Suresi'nin 216. Ayeti, Müslümanların inançlarını korumak ve İslami bir yaşam tarzı inşa etmek amacıyla savaşın önemini vurgular. Bu ayette, bu yaşam tarzını koruyup sürdürebilmek için müminlerin üstlenmesi gereken görevler ele alınmaktadır. Dinî değerlerin korunması için gerekli görülen unsurlar arasında canın, malın, aklın, neslin ve namusun güvence altına alınması adına savaşın farz olduğu belirtilmektedir. Çoğu âlimimize göre, bu savaş farz-ı kifaye olarak kabul edilmektedir. Yani, Müslümanların bir kısmının bu yükümlülüğü yerine getirmesi yeterli olup, diğerlerinin bu konuda bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Ancak, eğer hiç kimse bu farzı yerine getirmezse, o zaman tüm Müslümanlar sorumlu sayılacaktır. Savaş, doğası itibarıyla zorlu, çetin ve sıkıntılı bir durum olarak görülmektedir. Ancak bu zorluklar, İslami bir yaşam düzeni oluşturmak ve sürdürmek için kaçınılmazdır. Müslümanlar, dinin gerekliliklerini yerine getirmek ve toplumsal huzuru sağlamak amacıyla bu tür zorluklarla karşılaşmak zorundadır. 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.