Bakara Suresi 216. Ayet Meali - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Bakara Suresi 216. Ayet Meali

12.02.2025

Bakara Suresi 216. ayet, İslam'ın özünü ve inananların toplum için üstlendiği sorumluluğu derinlemesine ele alır. Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, tıpkı buğday tohumu eken bir çiftçinin durumuna benzer. Çiftçi, toprağa attığı tek tohumun, her başağında yüz buğday tanesi vermesi gibi, Allah yolunda yapılan her hayır ve infakın da katbekat karşılık bulacağına işaret eder. İnanların, Allah için harcadıkları her şeyin, hem bu dünyada hem de ahirette onlara büyük faydalar sağlayacağını hatırlatır.

Bakara Suresi 216. Ayet Arapça Yazımı

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَهُوَ كُرْهٌ لَكُمْۚ وَعَسٰٓى اَنْ تَكْرَهُوا شَيْـًٔا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْۚ وَعَسٰٓى اَنْ تُحِبُّوا شَيْـًٔا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْۜ وَاللّٰهُ يَعْلَمُ وَاَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ۟

Bakara Suresi 216. Ayet Okunuşu

Kutibe ‘aleykumu-lkitâlu vehuve kurhun lekum(s) ve’asâ en tekrahû şey-en vehuve ḣayrun lekum(s) ve’asâ en tuhibbû şey-en vehuve şerrun lekum(k) va(A)llâhu ya’lemu veentum lâ ta’lemûn(e)

Bakara Suresi 216. Ayet Türkçe Meali

Savaş, hoşunuza gitmediği hâlde, size farz kılındı. Olur ki, bir şey sizin için hayırlı iken, siz onu hoş görmezsiniz. Yine olur ki, bir şey sizin için kötü iken, siz onu seversiniz. Allah bilir, siz bilmezsiniz.

Bakara Suresi 216. Ayet Tefsiri

Bakara Suresi'nin 216. Ayeti, Müslümanların inançlarını korumak ve İslami bir yaşam tarzı inşa etmek amacıyla savaşın önemini vurgular. Bu ayette, bu yaşam tarzını koruyup sürdürebilmek için müminlerin üstlenmesi gereken görevler ele alınmaktadır. Dinî değerlerin korunması için gerekli görülen unsurlar arasında canın, malın, aklın, neslin ve namusun güvence altına alınması adına savaşın farz olduğu belirtilmektedir. Çoğu âlimimize göre, bu savaş farz-ı kifaye olarak kabul edilmektedir. Yani, Müslümanların bir kısmının bu yükümlülüğü yerine getirmesi yeterli olup, diğerlerinin bu konuda bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Ancak, eğer hiç kimse bu farzı yerine getirmezse, o zaman tüm Müslümanlar sorumlu sayılacaktır. Savaş, doğası itibarıyla zorlu, çetin ve sıkıntılı bir durum olarak görülmektedir. Ancak bu zorluklar, İslami bir yaşam düzeni oluşturmak ve sürdürmek için kaçınılmazdır. Müslümanlar, dinin gerekliliklerini yerine getirmek ve toplumsal huzuru sağlamak amacıyla bu tür zorluklarla karşılaşmak zorundadır. 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.