Aşure Günü Ne Zaman? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Aşure Günü Ne Zaman?

05.08.2024

Aşure Günü Ne Zaman

Aşure günü ne zaman sorusuna cevap verebilmemiz için Hicri Yıla göre hesap yapmamız gerekmektedir. Çünkü Aşure günü Muharrem Ayının 10. günü olmaktadır. 2024 yılında ise Muharrem ayının 10. Günü 7 Temmuz 2024 denk gelmektedir. Bu ay içerisinde de herhangi bir günde aşure yapmak ve ibadetleri gerçekleştirmek mümkündür.

Aşure günü Müslüman aleminin tarihte sıkıntı ve balalarından kurtulduğu gün olarak kutlanmaktadır. Bundan dolayı da bu mübarek günün bolluk ve berekete vesile olması niyaz edilmektedir. Aşure gününde ise sadece aşure yapıp dağıtmak değil ibadetleri gerçekleştirmek ve dualar okumak da oldukça önemlidir.

Aşure Gününde Yapılacak Olan İbadetler Nelerdir?

Aşure günü gelmesi ile birlikte birçok kişi bu ayda sadece aşure yapıp dağıtmaktadır. Ancak aşure yapıp dağıtmanın yanı sıra yapılabilecek ibadetlerin de olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Bu anlamda da Muharrem ayı boyunca veya Aşure zamanında yapılacak olan ibadetler şunlardır;

  • Aşure günü oruç tutmak sünnet olmaktadır. Hadis’e göre ise “Aşure günü oruç tutan kişinin bir yıllık günahları affolur.” Tek başına Aşure günü oruç tutmak ise mekruh olmaktadır. Çünkü Yahudilere benzenmiş olunur olarak kabul edilmektedir. Bundan dolayı da Aşure ayının 9. İla 11. Gün arasında tutulması durumunda ise mekruh olmamaktadır.
  • Muharrem ayı boyunca Sıla-i Rahim yapılmalıdır. Yani; akbraba ziyaretleri yapmak, ziyaretlere gidilirken çeşitli hediyeler almak ve gönülleri almak gerekmektedir. Özellikle de kimsesi olman yaşlılar, yetimler veya öksüzler ziyaret edilmelidir.
  • Sadaka verilmelidir.
  • Gusül abdesti alınmalıdır.
  • İlim öğretilmelidir.
  • Kuran-ı Kerim okunmalıdır. Veya okuyan bir kişi dinlenmelidir.
  • Nafile namazları kılınmalıdır.
  • Zikirler ve salavatlar getirilmelidir. Aşure günü boyunca ibadetler ile meşgul olunmalıdır. Bir Müslüman için en hayırlısı bu şekilde olmaktadır.
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.