Amme Suresi Oku - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Amme Suresi Oku

24.09.2024

Amme Suresi Oku

Her ne kadar Kuran'da Nebe Suresi'nden bahsedilse de, halka açık yerlerde yaygın olarak kullanılan Amme Suresi, Mekke döneminin sonlarında nazil olmuştur. Nebe Suresi Mekke'de nazil olmuştur. 40 bölüm bulunmaktadır. Adı ikinci şiirde geçen "mühim haber" anlamına gelen nebe sözcüğünden gelmektedir. (Sütanne), (Tesâül), (Mu`sırât) adlarıyla da bilinir. Kur'an-ı Kerim'in bu sureyle başlayan son kısmı “Amme cüzü” olarak bilinir. Mushaf sıralamasında 78. azalan sıralamada ise 80. suredir.  Amme suresini oku demiş büyüklerimiz. Bu yüzden amme suresini okumak çok büyük sevaptır. Nebe Suresi Mekke döneminin sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. İlk "Amme" kelimesi başka bir isimle de bilinmektedir. İslam dünyasında önemli bir yer tutan bu surenin faziletleri hakkında hadis kaynakları önemli bilgiler içermektedir.

Amme Suresi Konusu

'Nebeh (Amme) Suresi'nin konusunu ölümden sonra diriliş olayları ve ahiret hayatının kısa bir anlatımı oluşturmaktadır. Sure şöyle diyor: "Kabul etmedikleri bu büyük haber hakkında birbirleriyle tartışan, küfür yoluna saplanan bu insanlar nelerdir?" diye başlıyor ve bunun doğruluğunu yakında anlayacaklarını anlatıyor). Bazı müfessirler burada kastedilen "büyük müjde"nin, diğer surelerde de görüldüğü gibi insana sorumluluk duygusu ve davranış kontrolü veren Kur'an-ı Kerim olduğunu söylerler. Allah'ın kudretinin büyüklüğünün bir göstergesi olduğu gibi, bir yönüyle de adı geçen kul için büyük bir nimettir. Bunu yaratan gücün tam anlamıyla ahireti yaratmaya muktedir olduğuna dikkat çekilerek, kıyamet ve cehennemin dehşet verici ibretlik sahneleri anlatılıyor. Öte yandan, Allah'a karşı kalplerinde saygı duyan ve O'na itaatsizlikten sakınanlara verilen nimetleri hatırlatmaktadır. Ölümden sonraki hayatın gerçekliği yeniden vurgulanarak, insanlar yakında karşılaşacakları korkunç azaplara karşı uyarılmakta ve imana davet edilmektedir.

 

 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.