Altının Zekatı Nasıl Hesaplanır - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Altının Zekatı Nasıl Hesaplanır

12.09.2024

Altının Zekatı Nasıl Hesaplanır

Zekat, İslam’ın 5 temel esasının 3.sü ve aynı zamanda farz bir ibadettir. Zekat ibadeti mali bir yardım olduğundan zengin ve fakir arasındaki dengeyi sağlayarak toplumda paylaşma bilinci oluşturur. Bu nedenle altının zekatı nasıl hesaplanır oldukça merak edilen konulardandır. Zekat verebilecek durumda olan kişilerin 1 yıllık borcu ve asli ihtiyaçları dışında yani bunlar insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir; barınma, nafaka (yiyecek, giyecek ve sağlık giderleri), ulaşım, eğitim, ev eşyası, sanat ve meslek icra ederken kullanılan alet/makineler, kitaplar, güvenlik amacıyla kullanılan aletler, elektrik, su, yakıt, aidat vb. diğer cari giderler ve bu temel ihtiyaçları karşılamak için ayrılan paradır. Bunların dışında 96 gr. altını veya bu miktara denk malı veya parası varsa dinen zengin sayılır ve bu malın kırkta birini zekat olarak verir.

 Zekat hesaplanırken zekata tabi olan malların türleri (altın, gümüş, ticaret malı, koyun keçi, sığır, manda, deve, arazi) miktarıyla birlikte hesaplanır. Bu mallardan kendi cinslerinden nisap miktarına ulaşmış ve kendilerine sahip olunan andan itibaren üzerinden tam bir sene geçmiş olanlar belirlenir. Ve ardından zekat miktarı olarak kendi cinslerinin gerektirdiği niceliğe tekabül eden miktarlar hesaplanır ve zekat verilecek oran ortaya çıkmış olur. Kişi kendisi için bu tarihi bir başlangıç olarak belirleyip artık bundan sonra zekat hesabını, her yılın hep aynı gününde bu şekilde yapar.

Altının zekatı, Müslümanların mal varlıklarından belirli bir miktarını fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine vermeleri gereken bir ibadettir. Altının zekatını vermek için bazı belirli şartları bilmek gerekir. Bunların ilki nisap miktarıdır. Altının zekatının farz olabilmesi için kişinin nisap miktarı olarak 20 miskal altına sahip olması gerekir. Kişi bu nisap miktarına sahip veya aşmış ise zekat verebilir. Altının zekat oranı sahip olunan malın yüzde 2,5’idir. Hesaplanan zekat miktarı, altın olarak verilebileceği gibi altının o anki piyasa değeri üzerinden verilebilecek para miktarı hesaplanıp belirlenerek de verilebilir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.