Altından Zekât Nasıl Hesaplanır? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Altından Zekât Nasıl Hesaplanır?

17.09.2024

Altından Zekât Nasıl Hesaplanır?

Fitre ve zekât verme olaylarında altından zekât hesaplama oldukça kolay bir işlemdir. Zekât hesaplanırken mal varlığın yüzdesi alınmalıdır. Altın üzerinden zekât vermek için de öncelikle 24 ayar altın üzerinden 80,18 gram altınınız olması gerekmektedir. 80,18 gram altının kırkta biri yani yüzde 2,5’i zekât vermek üzere kullanılır. Zekât verilecek kişilerin durumlarının olmaması önemlidir. Durumu olmayan yardıma muhtaç kişilere yardım yapılarak en iyi şekilde zekât verme olayı gerçekleştirilebilir.

Yoksul insanlara yapılan yardımlar maddi durum konusunda iyi olan insanların yaptığı bir olaydır. Maddi durumu olan kişiler kendi mal varlıklarının da yüzdelik bir kısmını bu şekilde zekât olarak vermelidirler. Sadece altın değil farklı mal varlıklarda da bu durum geçerli olmaktadır. Bütün mal varlıkların hesaplamaları yapılarak buna göre yüzdelik bir zekât vermek zorundalardır. Verilen zekât sonrasında Allah katında bu kişiler daha iyi mertebelere ulaşmaktadır.

Zekât Nasıl ve Kimlere Verilir?

Zekât malları olanlarda ve altından zekât hesaplama ile yoksullara verilen bir maddi yardımdır. Yoksullara verilen mallar ya da para her türlü zekâta girmektedir. Öncelikle zekat yardımı için sadece para değil; eşya, giyecek, barınacak yer, yakacak ya da erzak yardımı gibi pek çok yardım yapılarak verilebilir. Bu yardımlar sonucunda zekât tamamen ödenir ve bu yardımların her yıl tekrarlanması gerekmektedir.

Yapılan yardımlar sonucunda Allah katında zekât verenin yeri daha yüksekte yer almaktadır. Zekât veren kişilerin kesinlikle gösteriş için bunu yapmaması gerekmektedir. Gösteriş adına yapılan yardımlar sayılmamaktadır. Karşıdaki insanın gururu rencide edilmeden güzel bir üslup ile zekât yardımı yapılmalıdır. Bu yardım yapılırken isim ya da yüzün illa gösterilmesi gerekmemektedir. İsteyen insanlar göstermemekte özgürdür. Bu şekilde yardım yapılarak tamamlanır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.