Altın Zekat Nasıl Hesaplanır - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Altın Zekat Nasıl Hesaplanır

23.09.2024

Altın Zekat Nasıl Hesaplanır

Mali ibadetlerden biri olan zekat, dinen zenginlik ölçüsü olarak kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade etmektedir. Bu şekilde kişinin mallarının bir kısmını ihtiyaç sahiplerine verirler. İslam’ın 6 şartından biri olan bir ibadettir. Bu nedenle Altın zekat nasıl hesaplanır sorusu nisap mala sahip olan kişilerin en çok üstünde durduğu ve dikkat etmeleri gereken önemli bir husustur. Altın üzerinden zekatın nasıl verileceğini ve altın zekat nasıl hesaplanır açıklayalım;

Zekatın hesaplanması için ifade edilen 1/40 oranı %2,5’a denk gelmektedir. Nisap miktarınca ticari malı yahut parası olan kişiler bu varlıklarının üzerinden bir yıl geçtiği takdirde varlıklarının %2,5’unu zekat olarak vermelidir. Örneğin; Birbirinden farklı ayardaki altınların zekât nisap miktarını hesaplamak isterseniz; 24 ayardan 80,18 gram altın değeri üzerinden hesaplayarak, ayarları veya ağırlıkları ne olursa olsun kişinin elinde bulunan altınların toplamı 24 ayardan 80,18 gram altın değerine ulaştığında kırkta bir (% 2,5) oranında zekât vermesi gerekir.

Zekat verirken zekat verecek durumda olup olmadığınızı merak ediyorsanız aşağıda yer alan maddelere dikkat etmeniz gerekir;

Altın üzerinden zekatın nasıl verileceğini açıklayalım;

1. Sahip olduğunuz malın sürekliliğinin olması yani zamanla artıcı olması.

2. Üstünden bir yılın geçmiş olması yani mala sahip olduğunuz andan itibaren (365) gün geçmiş ise zekat farz olur.

3. Kişinin mevcut borçları zekat hesaplamasında kişinin toplam mal varlığından düşürülmelidir.

4. Asli gereksinimleriniz hariç çünkü sizin hayatınızı idame ettirebilmeniz için muhtaç olduğunuz şeylerdir. Bunlar; barınma, nafaka (yiyecek, giyecek ve sağlık giderleri), ulaşım, eğitim, ev eşyası, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, kitaplar, güvenlik amacıyla kullanılan aletler ve elektrik, su, yakıt, aidat vb. diğer ticari giderler ve bu temel ihtiyaçları karşılamak için ayrılmış olan paradır.

5. Paralar (altın, gümüş, döviz vb.) ticari varlıkların nisap miktarı 80,18 gram altın veya onun değerinde bir meblağdır.

6. Birikimin üzerinden tam bir yıl geçtikten sonra o zekat yılı içerisinde ödenecek borçlar çıkartılmalı alacaklar eklenip elde edilen meblağ 80,18 gram altına denk gelirse veya daha fazla iste bunun tamamı zekata tabi tutulur.

Yukarıda incelemiş olduğumuz altın zekat nasıl hesaplanır konusunda dikkat etmemiz gereken hususlara bakarak altın üzerinden zekatınızı nasıl hesaplayabileceğiniz konusunda detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.