Akşam Namazı Kaç Rekât? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Akşam Namazı Kaç Rekât?

05.08.2024

Akşam Namazı Kaç Rekât?

Günün dördüncü namazı olan akşam namazı 5 rekât şeklinde kılınmaktadır. Bunun 3 rekâtı farz olarak bilinir ve son 2 rekâtı ise sünnettir. Akşam namazı eski İslam tarihinde günün ilk namazı gibi görülmekteydi. Bunun temel sebebi ise en güzel ve sevap namaz olmasından kaynaklanmaktadır. Akşam namazı genellikle akşam saat 7 civarında okunmaktadır. Saat değişiminden dolayı 1 dakika civarında ileride şekilde ilerleyerek kılınmaktadır.

Akşam namazının rekatları kılınırken eğer kendinizi çok iyi hissetmezseniz sünnet olan kısım sonra da kılınabilir. Farz denilen rekât kısmı oldukça önemlidir. Namazın temelini bu oluşturur. Sünnet denilen kısım ise isteğe göre değişmektedir. Bu şekilde kişinin isteğine göre sünnet rekatları kılınmayabilir. Akşam namazı değil tüm namazlarda geçerli olan sünnet kısmının kılınmaması size herhangi bir günah yazmamaktadır. Sadece kılınsa daha iyi olabileceği kuranı kerimde de söylenmektedir.

Akşam Namazı Kaçırılırsa Ne Yapılmalıdır?

Her namaz gibi akşam namazı kaçırılırsa eğer kaza namazı olarak adlandırılan namaz kılınabilir. Kaza namazı, herhangi bir namazı kaçırdığınızda onun yerine kılabileceğiniz namazdır. Sadece namaza başlamadan onun niyeti ile olduğunu söylemeniz ve öyle başlamanız gerekmektedir. Kaza namazı rekatları her namaza göre değişmektedir. Akşam namazı için kaza namazı rekâtı 3 olarak söylenebilir. Diğer namazlarda ise her namazın farzı kadar kazası olduğu söylenebilir.

Akşam namazını herkes kılabilir. Tek şart temiz olmaktır. Bunun dışında insanların özel durumları olması namaz kılmalarına engel olmamakla beraber kılınması şart değildir. Özel durumu olan kişiler oturarak ya da yatarak namaz kılabilirler. Bunun haricinde namaz kılmak istemezlerse kılmayabilirler. Kadınların periyod dönemlerinde namaz kılmamaları gerekmektedir. Bunun haricindeki tüm insanlar namaz kılabilirler. Akıl sağlığı ile ilgili sorunları olan kişilerde bu kısma dahildir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.