Ramazan Fitresi Ne Kadar? - Fitre Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Ramazan Fitresi Ne Kadar?

22.08.2024

Ramazan Fitresi Ne Kadar?

Ramazan ayının girmesi ile birlikte Ramazan fitresi ne kadar sorusu merak edilen konular arasında yer almaya başlamıştır. Fitre veya diğer bir adı ile fıtır sadakası Ramazan ayında darda olan kişilerin ihtiyaçlarını karşılamaları için verilen mali bir ibadet olmaktadır.

Ramazan fitresi Ramazan ayının birinci gününden itibaren bayramın birinci gününe kadar verilebilmektedir. Bununla birlikte de bayram günü ya da daha sonra verilmesi de mümkündür. Ancak münasip olanı bayram namazından önce verilmesi olmaktadır.

Her yıl farklı rakamlarda belirlenmektedir. Fitreyi belirleyen kurum ise Diyanet işleri başkanlığı olmaktadır. 2024 yılı itibari ile belirlenen fitre rakamı ise 130 lira olmaktadır. Bu rakam ise kişi başı miktarı temsil etmektedir. Yani 4 kişilik bir aile toplamda 520 TL fitre vermesi gerekmektedir.

Ramazan Fitresi Kimlere Verilir Kimlere Verilmez?

Fıtır sadakası veya Ramazan fitresi verecek olan kişinin bakmakla yükümlü olmadığı her yoksul Müslümana verilebilmektedir. Bu anlamda da veremeyeceği kişileri sıralamamı gerekirse;

  • Eşler birbirine fitre veya zekat veremezler.
  • Anneye, babaya, büyük anneye veya büyük babaya verilmez.
  • Erkek çocuğuna, erkek çocuğunun çocuklarına, kızlarına ve kızlarının çocuklarına veremez. Bunlardan doğacak çocuklara da fitre verilemez.
  • Zengin olan ve asli ihtiyaçlarına sahip olan kişilere verilmez.
  • Babası zengin olanlara ve ergen olmamış çocuğa verilmez.
  • Şafiilere ve Ebu Yusuf’a göre ise Ramazan fitresi Müslüman olmayanlara verilmemektedir.

Yukarıda saymış olduğumuz kişiler haricindeki herkese ramazan ayında fitre verilebilmektedir. Fitre sayesinde de sevap işlenmiş, maddi durumu yerinde olmayan insanlara yardımcı olunmuş ve birlik yerine getirilmiş olunmaktadır. Özellikle de Ramazan ayında ki birlik ve beraberlik bu sayede olması gerektiği gibi yerine getirilmiş olunmaktadır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.