Fitre Nedir? - Fitre Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Fitre Nedir?

07.08.2024

Fitre Nedir?

Müslümanların, Ramazan ayında oruç tutarak bayrama ulaşmanın şükrünü göstermek için ihtiyaç sahiplerine vermekle yükümlü olduğu sadaka, fitredir. Fitre nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilmekle beraber ‘fıtır sadakası’’ olarak da cevap vermek mümkündür. Dinimizin buyur ettiği fıtır sadakası, vacip olup sünnetle sabittir.

Fitre, Ramazan ayının birinci günü verilebilmekle beraber bayram girmeden önce de verilebilmektedir. Hatta bayramda hemen önce fitrenin verilmesi daha faziletlidir. Bayram günü ya da daha sonrasında da fitre verilebilir. Fakat bayramdan sonra verilmesi mekruhtur. Şafiilere göre geçerli bir mazeret olmadığı müddetçe fitrenin bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haram kabul edilir. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek ise caizdir.

 Fıtr sadakası, bir fakirin içinde yaşanılan toplumun hayat standartlarına göre bir günlük yiyeceğini karşılayacak şekilde hesaplanır. Mazlumların bayram sevincine dahil olmasına olanak sağlaması için fitre miktarının buna göre belirlenmesi gerekir. Günümüz koşullarında fitre hesaplanırken kişinin günlük iki öğün olacak şekilde yiyeceğinin parasal olarak miktarı hesaplanmalıdır.

Fıtır Sadakası Kimlere Verilir?

Fıtır sadakası kimlere verilir? sorusu Ramazan ayı içerisinde kişilerin sıklıkla araştırma yaptığı konulardan biridir. Fıtır sadakasının kişinin bakmakla hükümlü olmadığı kişilere verilmesi uygun olur. Ramazan ayı içerisinde verilen fitrenin kişinin kendisinin ve bakmakla hükümlü olduğu çocuklarının adına verilmesi gerekir. Hz. Muhammed, büyük-küçük, kadın-erkek, köle-hür her Müslüman için fıtır sadakasının gerekli olduğunu belirtmiştir. Fitre veren kişinin bu sadakadan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması gerekir. Fıtır sadakası şu kişilere verilemez;

  • Anne, baba, büyükanne, büyükbaba
  • Çocuklarına, torunlarına ve torunlarının çocuklarına
  • Eşe
  • Nisap miktarı kadar malı olan kişilere

Fitre bir fakire ya da birden fazla fakire verilebilir. Fakat bir fakire verilen miktarın, fitre miktarından az olmaması gerekir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.
  • Kuran'da Hz. Adem ve Havva Hangi Ayette Geçiyor?
    İslam inancının temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de, insanlığın yaratılış hikâyesi büyük önem taşır. Hz. Adem, ilk insan ve ilk peygamberdir. Onun ve eşi Havva'nın hikâyesi, insanlığın yeryüzündeki serüveninin başlangıcını temsil eder.
  • Peygamber Efendimizin Doğum Günü
    Hz. Muhammed (s.a.v.), miladi takvime göre 571 yılında, Kameri takvime göre ise Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Mekke’de dünyaya gelmiştir.
  • Mikail Meleğin Görevi Nedir?
    İslam melekliliğinde, Mikail, derin bir öneme sahip olan dört başmelekten biridir. Mikail, doğanın güçlerinin ve besin temininin gözetleyicisi olarak, evrensel düzenin sağlanmasında geniş ve hayati sorumluluklara sahiptir.