Müslümanların, Ramazan ayında oruç tutarak bayrama ulaşmanın şükrünü göstermek için ihtiyaç sahiplerine vermekle yükümlü olduğu sadaka, fitredir. Fitre nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilmekle beraber ‘fıtır sadakası’’ olarak da cevap vermek mümkündür. Dinimizin buyur ettiği fıtır sadakası, vacip olup sünnetle sabittir.
Fitre, Ramazan ayının birinci günü verilebilmekle beraber bayram girmeden önce de verilebilmektedir. Hatta bayramda hemen önce fitrenin verilmesi daha faziletlidir. Bayram günü ya da daha sonrasında da fitre verilebilir. Fakat bayramdan sonra verilmesi mekruhtur. Şafiilere göre geçerli bir mazeret olmadığı müddetçe fitrenin bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haram kabul edilir. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek ise caizdir.
Fıtr sadakası, bir fakirin içinde yaşanılan toplumun hayat standartlarına göre bir günlük yiyeceğini karşılayacak şekilde hesaplanır. Mazlumların bayram sevincine dahil olmasına olanak sağlaması için fitre miktarının buna göre belirlenmesi gerekir. Günümüz koşullarında fitre hesaplanırken kişinin günlük iki öğün olacak şekilde yiyeceğinin parasal olarak miktarı hesaplanmalıdır.
Fıtır sadakası kimlere verilir? sorusu Ramazan ayı içerisinde kişilerin sıklıkla araştırma yaptığı konulardan biridir. Fıtır sadakasının kişinin bakmakla hükümlü olmadığı kişilere verilmesi uygun olur. Ramazan ayı içerisinde verilen fitrenin kişinin kendisinin ve bakmakla hükümlü olduğu çocuklarının adına verilmesi gerekir. Hz. Muhammed, büyük-küçük, kadın-erkek, köle-hür her Müslüman için fıtır sadakasının gerekli olduğunu belirtmiştir. Fitre veren kişinin bu sadakadan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması gerekir. Fıtır sadakası şu kişilere verilemez;
Fitre bir fakire ya da birden fazla fakire verilebilir. Fakat bir fakire verilen miktarın, fitre miktarından az olmaması gerekir.